Minél hamarabb kezdenek el törleszteni a moratóriumot igénybe vevő adósok, annál kevésbé nő az adósságuk. Egyszerű a matek, de nem árt fejben tartani.

Photo by GotCredit

Közleményt adott ki az Magyar Nemzeti Bank, amiben a hitelek törlesztésének mihamarabbi újrakezdését javasolja azoknak, akik éltek a hitelmoratóriummal. A jegybank arra hívja fel a figyelmet, hogy a moratórium időszaka alatt is kamatozik a hitelként felvett összeg, ami a futamidő kitolódásával jár. Ezt a kamatot ugyan nem tőkésítik és a havi törlesztőrészlet is meg fog egyezni a moratórium előtti összeggel, azonban mindenképpen több pénzt kell visszafizetni.

Az MNB ki is számolt pár forgatókönyvet idén júniusban a Stabilitási jelentésében. Azok, akik egy 15 milliós tőketartozással rendelkeztek egy húsz éves, öt százalékos kamatozású lakáshitelre akár 3 millió forinttal is megnövelhetik a tartozásukat, ha a moratórium végéig, 2022. júniusig nem kezdik újra a fizetést. De 58 hónappal nyúlik meg annak is a hitelfizetési időszaka, aki egy 1,5 millió forint összegű, 15 százalékos személyi kölcsönből hét éve volt hátra. Ez utóbbi forgatókönyvben az adós 927 ezer forint plusz adósságot szedett össze a moratórium alatt.

A futamidő nélküli hitelek esetében – például hitelkártyák – a moratórium végével azonnal esedékessé válik a tartozás teljes összegének a terjesztése.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?