A szubkontinens lakosságának fele huszonöt év alatti, a bankok pedig nem foglalkoznak velül.

Hiába végzett Abhishek Garg a Delhi Műszaki Egyetemen, és ami fontosabb, hiába volt jó a hitelminősítése, még sem tudott pénzhez jutni 2014-ben. Négy bank utasította el, mert egyszerűen túl fiatal volt, a vele egyidős emberekre nem volt eljárása a bankoknak.

iphone
A vágyott tárgyak megszerzésében segít az iPhone-hitel
(fotó: Omar Jordan Fawahl / CC-BY)

Gargnak ötleteket adott a kudarc. A gépi tanulással foglalkozó Riddhi Mittallal közösen elindították a Finomena nevű hitelminősítő startupot 2015 szeptemberében. A cég saját algoritmusokkal és új adatforrásokkal próbálja megítélni, kinek lehet biztonsággal kölcsönt adni.

A Finomena az egyetemistákat és a munka világába már belépő fiatalokat célozza meg. Mivel India lakosságának fele 25 év alatti, így hatalmas piacot talált magának a cég. A Finomena arra akar lehetőséget biztosítani, hogy a fiatalok megvegyék azokat a berendezéseket, amelyekre vágynak. Magyarul spólás helyetti iPhone- és Macbook-hitelt nyújt.

A bangalore-i startup megoldása bármelyik online bolttal működik. Hiteligényléshez a megvásárolni kívánt termék linkjét, banki kimutatásokat és személyes adatokat kell megadni. A hitelt egy nap alatt bírálják el, és amennyiben az igénylő megfelel, összekötik a pénzügyi partnereikkel.

A Finomena a családi és barátoktól felvett kölcsönök közé érkezik Indiában. Ez a rendszer régtől fogva létezik, azonban túl kicsi volt ahhoz, hogy a bankok kiszolgálják. A technológusok az okostelefonoktól és az internettől várják a mikrohitelezés üzletként való elterjedését.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?