A banki appok az új üveggyöngyök és takarók? Jót tesz-e a pénzvilág azzal, ha a készpénzt és aranyat bankkártyára cseréli? Remek kérdéseket dobáltak fel a héten a fintech műsorok.

A banki appok az új üveggyöngyök és takarók? Jót tesz-e a pénzvilág azzal, ha a készpénzt és aranyat bankkártyára cseréli? Remek kérdéseket dobáltak fel a héten a fintech műsorok.

podcast
Tucatnyi podcast foglalkozik a fintech területtel, ezek a hét legjobb műsorai
(fotó: Patrick Breitenbach / Flickr CC-BY)

Jó helyen voltak jó időben – ezzel kezdődik a brit Zopa P2P-hitelcég sztorija. A kezdeti időkről Giles Andrews, a cég társalapítója beszél a Fintalk podcastban. Mivel ők voltak az első ilyen jellegű cég, mindenkivel el kellett hitetniük, hogy az üzleti modelljük működhet. Mára azonban 1,5 milliárd fontot helyeztek ki több, mint 53 ezer hitelezőtől. Ironikus módon a három éves cég 2008-ban, a gazdasági válság évében robbant be igazán.

A London Fintech Podcast legutóbbi részében ugyan a R5FX devizakereskedelmi startup vezetőjével, Jon Vollemaere-rel ültek le beszélgetni, de a devizánál sokkal érdekesebb kérdések merültek fel. Volt szó arról, mi az összefüggés a pénzügyi forradalom és az új gyarmatosítás között. És mivel a Lending Club botrányának hónapjában járunk, bőven volt arról is szó, hogy mennyi állami szabályozásra van szükség.

Aki lemaradt volna Chris Skinner budapesti előadásairól – itt az összefoglalónk -, most bepótolhatja. Szembejött egy korábbi felvétel, amiben az 1776.vc-nek mondja el ugyanazt az érvelést a fintech jövőjéről. A kép derűs, a technológia győzni fog a bankok felett, de munka még van bőven. Lelkesítésnek sem utolsó.

Az NPR Planet Money elővett egy több, mint három éves adást héten, ami Mianmar első bankautomatájáról szólt. Szerencsére egy olyat, amit ma is érdemes meghallgatni. Arról volt szó, hogy a katonai junta gazdasági ámokfutása után hogyan lehetett bevinni a digitális banki szolgáltatásokat a papírpénzben és az aranyban bízó országban. Illetve, hogy hogyan lehet nemzetközi ATM-et üzemeltetni egy olyan országban, ahol rendes telefonvonal sincs.

A mianmari kísérlet sikerült, ma tízezernél is több ATM működik az országban. Illetve tartottak választásokat, amelyek eredményeként a Nobel békedíjas Ang Szán Szu Csí ellenzéki politikus lett az állam feje.

Ha ennyi gazdaságtörténet után még van idejük egy hosszadalmas második részhez, akkor érdemes az FT Alphachatterboxának május eleji adását előtúrni. Brad DeLong a jeffersoni és a hamiltoni gazdaságpolitika összehasonlításáról beszél, és közben egy fél mondatban azt is megemlíti, hogy a sokat emlegetett „kis kormánynak” egészen sok feladata van: például életben tartani a munkaerőpiacot. A beszélgetés hosszú, közvetlen fintech vonatkozása nincs, de kikapcsolhatatlanul érdekes.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?