A hitelkeretet nyújtó szolgáltatás annyi pénzt eszik meg, amennyiért egy hónapnyi Spotify vagy HBO Go is vásárolható.

(Fotó: Garry Knight / CC-BY)

Nagyjából minden olyan szolgáltatás, amely a hitelezést segíti, számíthat arra, hogy befektetést kap. Az amerikai Grow Credit nevű startup azzal az ígérettel aratott le kétmillió dollárnyi magvető támogatást, hogy az online szolgáltatásokért kifizetett díjak segítségével tud hitelképességet becsülni.

A Grow Credit ugyanazt ígéri a felhasználóknak és a pénzügyi szereplőknek is. Az előbbieknek azért fontos a hitelképesség és a jó hiteltörténet, mert ez által vehetnek fel később komolyabb hiteleket. A hitel pedig az egyik olyan termék, ami pénzt termel a banknak, szemben a tranzakciós bankolással.

A cég a Mucker Labs-től kapta meg a mostani magvető befektetést. Eddig üzleti angyalok pénzéből működött, ami arra volt jó, hogy a Margeta platformon felépíthessék a saját hitel megoldásukat. A fizetési összetevőt a Mastercard adja, a Margeta a hozzáférési korlátozásokat, a Grow pedig a kuliműsz a rendszerek között. A végén az ügyfelek tervezett módon fizethetik ki a Netflix vagy Spotify számlájukat.

A Grow használata határozottan drága. A bankkártya bekötéésért 15 dolláros hitelkeret jár, ami havi öt dolláros előfizetési díjért ötven dollárra bővíthető, tíz dollárért pedig már 150-re nő a hitelkeret. Ezek, ha nem is uzsora jellegű árak, de nincsenek tőle messze.

A cég szerint még így is megéri őket használni, mert a jobb hitelminősítés kedvezőbb hitelekhez (legyen az áruhitel vagy jelzálog) vagy olcsóbb autóbérlési szolgáltatásokhoz vezető kapu.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?