Attól, hogy nem kell fizetni a részleteket a kamat még ketyeg. Ezt kell észben tartani a döntés előtt.

(Fotó: Garry Knight / CC-BY)

Újfent meghosszabbította a kormány a hiteltörlesztési moratóriumot. Augusztus 31-ig nem kell még törlesztőrészletet fizetni annak, aki nem akar, utána pedig egy hosszabb átmeneti időszak jön. Nagyon meg kell fontolni azonban, hogy az ember tényleg szeretné-e a nyár végéig halasztani a törlesztés újrakezdését.

A Bank360 kiszámolta, hogy mennyivel nő a hitelösszeg azoknak, akik különböző időpontokban kezdték újra a kölcsöneik fizetését. Az utóbbi hónapokban már több cikk tárgyalta azt, hogy a moratóriumban a visszafizetendő összeg és emiatt a hitel futamideje is nő. Ezt minden döntés előtt érdemes felidézni.

A moratóriumból való kilépést az ügyfeleknek maguknak kell igényelniük. Ezzel szemben a bent maradás automatikus. A moratórium azonban csak a törlesztési kötelezettséget halasztja, a felvett összeghez hozzáadott kamat folyamatosan ketyeg. A Bank360 egy 10 millió forintos hitellel számolt, amit 4,75 százalékos THM-mel vettek fel 2019. nyarán húsz éves futamidőre.

(Forrás: Bank360)

A moratórium eredeti, 2020. december végi lejártával számolva a hitelösszeg félmillió forinttal nőtt, ha azonban egészen az idei nyár végéig, augusztus 31-ig a moratóriumban marad a kölcsönt felvevő, akkor már egymillió forinttal nő a törlesztendő összeg. Egy elképzelt, jövő júniusig tartó extrém módon meghosszabbított moratórium pedig 1,7 millió forintos hitelnövekedéssel járna.

Érdemes azzal is számolni, hogy a fenti kondíciókkal eleve 15,5 millió forintot kell visszafizetnie a hitelt felvevőnek akkor is, ha a hitelmoratóriumba nem lépett be. A Bank360 erről a teljes törlesztendő összegről is készített grafikont, amely lent látható.

(Forrás: Bank360)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?