Rosszul reagáltak a válságra a bankok, a németek félnek, hogy mások után kell kifizetni a cechet, mindez pedig lassítja a folyamatot.


Az európai bankok kényelmesen elvannak a megszokott piacaikon, és nem nagyon akarnak beszállni a nemzetközi versenybe – idézi a Reuters hírügynökség az Európai Központi Bank igazgatóhelyettesét, Luis de Guindost.

A bankok a Reuters szerint nem készültek fel arra, hogy határontúli ügyfelekkel foglalkozzanak. Ez az EP-választások előtt egy különösen súlyos megállapítás, de nem példa nélkül való. Andrus Ansip digitális biztos is sikerjelentéssel készült a feladatának befejezésére, azonban a biztost gyakran éri az a kritika, hogy az ipar számára jobb biztos volt, mint az európai polgárok számára.

A jelentés nem fukarkodik az elmarasztalással. Az egyik alapvető megállapítása, hogy a bankok a hazai piacukon maradnak, az ottani gazdasághoz kötődnek, ez pedig sérülékennyé teszi őket. Ez bizonyosodott be a 2008-as hitelválság során. A válságra adott válasz ráadásul a bankok részéről az volt, hogy még jobban visszahúzódtak a hazai piacra.

De Guindos szerint különösen azért aggasztó ez, mert politikai akarat van a banki unió létrehozása mögött. A bankok viszont arra számítanak, hogy az unió megmarad a félkész verziójában, ez pedig fragmentációhoz vezet. Az ügyet hátráltatja az is, hogy a németek attól tartanak, hogy a német adófizetőknek kell kifizetniük mások pénzügyi felelőtlenségének költségeit. Ez például az egész eurozónára kiterjedő betétbiztosítási megoldás kidolgozását megakadályozza.

A felmerülő problémákkal a Reuters mélyebben foglalkozik. Nekünk pedig érdemes fejben tartani, hogy az EU-s integráció korántsem teljes és nem is halad inden esetben öles léptekkel, még ha pénzügyi szektorban nagy változásokat is léptetett életbe az Unió.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?