A kis pénzintézeteknél nincs elég erőforrás új, modern technológiára támaszkodó hiteltermékek fejlesztésére. A fintechek segíthetnek nekik.

A kis pénzintézeteknél nincs elég erőforrás új, modern technológiára támaszkodó hiteltermékek fejlesztésére. A fintechek segíthetnek nekik.

Photo by GotCredit
Photo by GotCredit

A nagy bankok észbekaptak a Lending Club és az OnDeck sikere láttán, és sokat egyszerűsítettek a hiteligénylés folyamatán. Ez nem csak külföldön igaz, hanem Magyarországon is: az OTP és a Budapest Bank is kínál olyan hiteltípusokat, amelyeket a bankfiókba látogatás nélkül, böngészőt nyitva meg lehet igényelni.

A Bank Innovation szerint a kisebb pénzintézeteknél viszont, ahol nincs kapacitás új hiteltermékek kidolgozsára, nyerő partnereklehetnek a fintechek. A lap a Thrive nevű hitelplaform startupot hozzoa példaként, amely a P2P-pénzküldés egyszerűségét akarja elhozni a hitelek világába. A céget Kunal Sehgal vezeti, aki korábban a Venmo pénzügyi igazgatója volt, azaz látott már belülről a világ rendjét felborító fintech céget.

A Thrive először üzleti kölcsönökkel tervez foglalkozni, de később terveznek továbbmenni a magánkölcsönök és az ingatlanfinanszírozás felé is. Sehgal abban látja a lehetőséget, hogy a hiteligénylési folyamatból a technológia segítségével ki lehet építeni az embert igénylő lépéseket.

A 2015-ben alapított startup első ügyfele a Horizon Community Bank. A pénzintézet a teljes hitelezéshez kapcsolódó technológiai láncot a Thrive-tól fogja bérelni. A cég igazgatója egyelőre nem árult el sokat a további partnerekről, csak annyit mondott, hogy vannak további pénzintézetek a csőben.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?