Európaiként is be lehet törni az amerikai piacra, még akkor is, ha nem az Egyesült Államok a cél. Az észt AskRobin Latin-Amerikában vetette meg a lábát.

(Fotó: Arran Bee CC-BY)

Olyan régen hallottunk bármit az észtekről. Pedig nem tűntek el! Az AskRobin észt alterantív hitelminősítő épp most zsákolt be 1,7 millió dollárnyi befektetést. A fintech a bankolatlanok hitelképességének megállapítását tűzte ki célul Latin-Amerikában.

A csapat 2017-ben egy chatbottal indult el Mexikóban, amely alapvető pénzügyi tudást adott át a felhasználóinak. „Hamar rájöttünk, hogy ennél többet kell tennünk, és fel kell keltenünk a hitelcégek érdeklődését [az ügyfeleink iránt] és rá kell vegyük őket, hogy jobb ajánlatokat nyújtsanak nekik” – mondta a TechCrunchnak Rain Sepp, az AskRobin vezetője.

Azóta a fintech ingyenes hitelminősítést végez és pénzügyi szolgáltatókat is kínál az appon belüli boltszerű felületen. Sepp szerint a fejlődő piacokon a középosztálybeli, állással rendelkező emberek hatvan százaléka nem kap normális hitelt, ami miatt uzsorásokra kénytelen támaszkodni.

A nagy Robin-rejtély

Valószínűleg egy későbbi szakdolgozat témája is lehet majd egyszer, hogy kiderítse, miért szeretik ennyire a fintechek a Robin nevet. Már a Robinhood befektetési startup neve is mókás, mert a brit útonálló tevékenységéhez még csak nem is hasonlító dologgal foglalkoznak. Ráadásul akkor tűnt el eddig legalább kétszer az emberek pénzhével, amikor igazán szükség volt rá. Mentségére visszajött, pénzestül.

Aztán van egy szoftverszolgáltatásokkal foglalkozó izraeli vállalat is, amely nyugdíjcélú megtakarítások és biztosítások kezelését teszi lehetővé más profilú cégek appjain belül. Korábban ez a korábban Robinhood Pro névre hallgatott, de aztán átnevezték Robinra.

Az AskRobin nem utalgat a Robin Hood figurára. A cég vizuális kommunikációjában fiatal felnőttek néznek képernyőket.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?