A nagy hitelminősítő cégek egyike, az Experian, új területre terjeszkedik tovább. BNPL-áruhitelekkel is fognak foglalkozni a jövőben.

(Fotó: Garry Knight / CC-BY)

A lépés egyrészt logikus, mert a Vásárolt Most, Fizess Később (ez a BNPL) típusú azonnali áruhitelek az elmúlt időszak sztár termékei. Érthető, ha egy hitelezéshez közeli cég úgy gondolja, hogy ezzel lenne érdemes bővíteni a portfólióját.

Másrészt azonban a BNPL-hitelekkel kapcsolatos legnagyobb kritikák egyike, hogy adósságspirálba kergeti az ügyfeleit. Teszi mindezt úgy, hogy az ügyfelek hitelminősítését nem javítja, mert a pontos befizetések és a visszafizetett áruhitelek nem részei a hiteltörténetnek.

Mivel az Experian nem bank, így nem a hitelezésnek a pénzügyi oldalával fog foglalkozni. Ellenben valósidejű információkat kínál a BPNL-cégeknek, hogy jobban tudjanak dönteni, kinek adnak hitelt. A cég szerint jobb kockázatbecslési folyamatokat, előrejelzési stratégiákat és a szabályoknak való megfelelési folyamatokat lehet építeni az általa szolgáltatott információkkal. Emellett az Experian hozzájut több milliónyi BNPL-hitel adataihoz, amiből elemzést és előrejelzést készíthet.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?