A pénzügyi ismeretterjesztés érdekes példáját találtuk meg egy amerikai autós újságban. Amellett, hogy elmagyarázza a BNPL áruhitelt, megpróbálja lebeszélni az embereket arról, hogy így tankoljanak.

(Fotó: Gerard Stolk CC-BY)

Elszabadultak az üzemanyag árak az Egyesült Államokban. Már majdnem utolérték a magyar árakat, igaz, egyelőre csak a hatósági árat közelítette meg a literenkénti 411 forintos amerikai benzinár, a valóshoz közel sincsen. Így is megkétszereződött az, hogy mennyit kell egy gallon üzemanyagért kifizetni. Ráadásul az ország autós kultúrája arra volt berendezkedve – ez a járművek súlyán, méretén és fogyasztásán látszik – hogy az üzemanyag olcsó.

A benzinárnak meglepő módon van fintech vonatkozása is. A Car Bibles autós újság rövid cikkben magyarázza el az olvasóinak miért nagyon rossz ötlet Klarnával, azaz BNPL-eszközzel, tehát áruhitellel, fizetni az üzemanyagért. A cikket azért írta meg a lap újságírója, mert a Klarna hirdetni kezdte hathetes futamidejű tankolási kölcsönét, ami a Texaco és Chevron kutaknál volt elérhető. A reklámokat azóta eltávolították, ám a fizetési lehetőség továbbra is elérhető.

A szolgáltatás azokat célozza, akik nem akarják egy újabb hitellel rontani a hitelbesorolásukat, esetleg hitelkártyájuk sincs. Ezek lehetnek szegény sorban élők, de a cég agresszíven hirdet a fiatal y-generációs és z-generációs tömegeknek is. A BNPL-vásárlással kapcsolatban az a legkomolyabb, visszatérő kritika, hogy megkönnyíti az eladósodást. Különösen azért, mert a cég nem vagy alig ellenőrzi, hogy akiknek hitelez, azok képesek-e visszafizetni a pénzt.

A Klarna – teszi hozzá a Car Bibles – megkönnyíti a túlköltekezést. Az időben megfizetett részleteket nem jelenti, így a hitelképességi mutató javítására nem alkalmas, a megkésett hiteleket azonban átadja behajtó ügynökségeknek. Így rosszabb a felhasználói élménye, mint a hitelkártyának. Az így vásárolt benzin pedig az amerikai távolságok ismeretében hamarabb fogy el, mint hogy a hitelt törlesztené az ember.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?