270 ezer ügyfél adatait lopták el a Wonga nevű brit hitelezési cégtől. Az adatabázis bankszámlaszámokat, neveket és címeket is tartalmaz.

270 ezer ügyfél adatait lopták el a Wonga nevű brit hitelezési startuptól.

Lesz miből kifizetni a büntetést a Wongának
Lesz miből kifizetni a büntetést a Wongának

A Wonga kis összegű, fizetéskiegészítő hitelekkel foglalkozik az Egyesült Királyságban. Ezek azok a jellemzően borzasztó THM-ű kölcsönök, amiket a hó végére anyagilag megszoruló emberek vesznek fel. A Wonga ezt az üzletet próbálta szexivé tenni egy csinosan megdizájnolt honlappal, mobilappal és szupergyors hitelbírálattal.

(Fotó: Garry Knight / CC-BY)
És hogy mit jelent a Wonga? Pénz, lét, lóvét, lovettát, zsozsót, suskát, kápét a szlengben (Fotó: Garry Knight / CC-BY)

A hitelcég vasárnap közölte, hogy ismeretlen támadók feltörték a rendszerét és 245 ezer brit valamit 25 ezer lengyel ügyfél adataival távoztak. Az ellopott adatbázis neveket, címeket, telefonszámot, bankszámlaszátok és a hitelkártyaszám utolsó négy karakterét tartalmazzák. Ezek ahhoz nem feltétlen elegendők, hogy az érintett ügyfelek bankfiókját kifosszák, de elég adat ahhoz, hogy egy cseles támadó megszemélyesíthesse valamelyik áldozatot például az ügyfélszolgálattal beszélgetve.

Óriási bírság járhat az incidenssel

A The Next Web szerint esélyes, hogy a Wonga ellen a brit adatvédelmi biztos is vizsgálatot indít, hogy kiderítse, elégséges volt-e a Wonga rendszerének védelme. Amikor 2015-ben a TalkTak nevű brit telekomcéget feltörték és 157 ezer ügyfél adatát ellopták, a biztos 400 ezer fontos bírságot szabott ki a cégre. (Emellett a TalkTalk bevallása szerint a további 3 millió font volt a károk elhárítása.)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?