Online kölcsönstartupból is lehet őrülten sikereset építeni, erre az amerikai Kabbage a legjobb példa.

Hétszázmillió dollár értékben bocsátott ki eszközfedezetű értékpapírokat a kisvállalati hiteleket kínáló Kabbage nevű amerikai hitelstartup. Az online hitelstartupok egyike sem tudott még ekkora méretű tranzakciót felmutatni.

A Kabbage utolsó befektetési köre 2017-ben volt, amikor a Softbanktól kapott nagyobb összeg után 1,2 milliárd dollárra ugrott a cég értékelése. Azóta a Kabbage két módon is növeli a méretét. Továbbra is kínál közvetlenül hitelt KKV-knak, elindítota white-label hitelszolgáltatását. Az utóbbinak a legnagyobb sikere az Alibabával kötött partneri szerződés volt. A kínai e-kereskedelmi oldalon vásárló kereskedők a Kabbagge kisvállalati hiteleit vehetik igénybe.

A cég által kiadott adatok szerint 6,5 millárd dollárnyi hitelt helyezett ki, összesen 170 ezer KKV-nak a cég a 2009-es fennállása óta. Ebből az utolsó kétmilliárd dollárt 2018-ban. Idén pedig, bár még csak az év negyedénél tartunk, már 600 millió dollárnyi kölcsönt igényeltek az ügyfelek.

A most befolyt pénzből nagyrészt egy korábbi értékpapír kibocsátás során kiadott papírokat fog kifizetni a cég. Viszont a Techcrunch elemzése szerint egyre előnyösebb feltételekkel jut pénzhez a Kabbage, a papírjainak kockázati besorolása pedig remek. Más, kisvállalati hitelstartup nem tud hasonlóan kockázatmentes terméket felmutatni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?