Minden cégnél előfordul egy-két-három rossz döntés. A Better.com viszont azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy önsorsrontóan rossz döntéseket hoz folyamatosan egy ideje.

(Fotó: Luca Florio / CC-BY)
(fotó: Luca Florio / CC-BY)

Állatorvosi ló az az állat, amin az összes létező betegséget be lehet mutatni szemléltető eszközként. Természetesen nem létezik, Eötvös Károly magyar politikus adott nevet az Emlékezés című esszékötetében annak a tankönyvi ábrának, amin minden ott van. Eötvös nem tudta, de mémet alkotott.

A Better.com hitelstartup viszont nagyon közel jutott ahhoz, hogy tényleg megszemélyesítse a fenti lovat. A leépítések kezelésében, HR-ben és a jó vezetői működés bemutatásában például biztos, hogy van mit tanulni a cégtől. A Techcrunch egy rövid cikkben összegezte, hogy ezeken a területeken mit csinált rosszul a Better.com. Röviden: mindent.

Az első nagy elbocsátási hullámot egy nappal egy körlevél előzte meg, amelyben a cég pénzügyi igazgatója, Kevin Ryan, azt újságolta el az alkalmazottaknak, hogy a hét végére a cég számláján lévő összeg eléri az egymilliárd dollárt. Majd Vishal Garg, a Better alapítója és vezérigazgatója leépített egy Zoom-hívásban egy csomó embert, elnézést kért, és elvonult egy hónap szabadságra, hogy megnyugtassa a felzaklatott lelkét. Ez alatt az elbocsátott emberek elmondták, hogy a vezér rettegésben tartotta az alkalmazottakat. Ezt a szünetet használta ki több vezető beosztású ember és két igazgatótanácsi tag is arra, hogy gyorsan felmondjanak.

Március elejére kiszivárgott, hogy a frissen visszatért Garg újabb leépítési hullámot tervez. Mivel azonban ez kijutott a sajtóhoz, ezért a leépítést arrébb tolták pár nappal. Így azok az alkalmazottak, akik ebbe a második körbe beleestek egy nappal hamarabb kapták meg a végkielégítésük összegét tartalmazó csekket, mint hogy közöljék velük, hogy ki vannak rúgva.

A Better.com mellett szólt, hogy rendkívüli tempóban növekedett – írja a Forbes Advisor rovata. Nem lehet tudni azonban, hogy az alkalmazottak felének elküldése után hogyan fog működni a cége. Emellett a lakáspiaci helyzet az Egyesült Államokban is problémás: hiány van a mesterekből, néhány építőanyagból és magasak a lakásárak. A Better legnagyobb digitális ellenfele, a Rocket Mortgage pedig már a tőzsdén van, igaz a kibocsátási árából jó 26 százalékot veszített a papír tavaly.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?