Véget ért a szabályozó vizsgálata. Úgy néz ki, a Goldman Sachsnak minden kérdésre volt megfelelő válasza.

Forrás: Apple

Végzett az Apple Card és a Goldman Sachs vizsgálatával New York állam pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó kormányszerve, a Pénzügyi Szolgáltatások Minisztériuma (DFS). A minisztérium azután kezdett vizsgálódni, hogy David Heinemeier Hansson, a Basecamp dizájnere és Steve Wozniak, az Apple társalapítója panaszt tettek, mert a gyanújuk szerint partnereik csupán azért kaptak alacsonyabb hitelkeretet, mert nők. A nyomozás nem tudta bizonyítani ezt a vádat – írja a The Verge.

A DFS négyszázezer New York-i kártyaigénylő adatait elemezte. Eszerint a Goldman Sachs algoritmusa nem mérlegel olyan védett kategóriák alapján, mint az igénylő neme. A szabályozó szerint az sem szokatlan, hogy a házastársak, élettársak más hitelbesorolást kapjanak. A besorolást a korábbi hitelfizetés vagy a törlesztetlen hitelek befolyásolják, nem pedig a házastárs hitelkerete.

A DFS szerint minden panaszosnak személyre szóló eligazítást tudott nyújtani a Goldman Sachs arról, miért kapott kedvezőbb vagy kedvezőtlenebb besorolást illetve nagyobb vagy kisebb hitelkeretet. A kreditpontok mellett a hitelek nagysága, bevétel, a keret kihasználtsága, a törlesztési késedelmek és más korábbi adatok is befolyásolhatták z értékelést.

A DFS egy ok miatt rótta meg a Goldman Sachsot. A pénzintézet jobban felkészülhetett volna az ügyfelek tájékoztatására, felépíthetett volna egy jobban és egyszerűbben működtethető fellebbezési folyamatot. A bank, mivel sietett, hogy az Apple Card minél gyorsabban elérhető legyen, egyik feladatot sem oldotta meg megfelelően.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?