A 2008-as válság után elmaradt büntetések elkezdenek szállingózni. Most aggódhat a többi bank.

Szállnak a milliárdok, ez egy ilyen hét. Az EU 1,7 milliárd dollárra büntette a Google-t az online hirdetési piaci szerepével való visszaélés miatt. Őszintén hittünk benne, hogy ez a nap legnagyobb összege lesz, de alig valamivel később bejelentették, hogy a JPMorgan kiegyezett az amerikai igazságügyminisztériummal.

A JPMorgan a 2008-as amerikai ingatlanpiaci válság előidézésében, amiből gazdasági világválság lett, játszott szerepéért cserébe 13 milliárd dollárt fizet be büntetésként. Az ügyészség azért vette elő a pénzintézetet, mert túl rózsásnak festette le a a bank által kezelt jelzáloghitelek minőségét a befektetők előtt.

Az igazságügyminisztérium szerint a büntetés nagy lépés a bankok elszámoltatása felé vezető úton. Olvasatuk szerint a legnagyobb pénzintézet elismerte, hogy értéktelen jelzáloghiteleket sózott a befektetőkre. A ingatlanpiaci válság kezdetén pedig, amikor a befektetők rájöttek erre, megrendült a bizalom a pénzügyi rendszerben, így az ingatlanválság nagyobb kiterjedésű gazdasági válsággá vált.

A JPMorgan máshogy látja a történeteket. Egy konferenciahívásban a pénzintézet pénzügyi igazgatója úgy nyilatkozottt, hogy nem ismerték el, hogy bármilyen törvényt megsértettek volna. Illetve nem ismertek el olyan vádakat, amelyek további perekhez vezethetnének. A JPMortag arról is nyilatkozott, hogy a büntetésre szánt összeg félre volt téve, így az idei bevételi célokat nem befolyásolja, hogy be kell fizetniük 13 milliárd dollárt.

A válság kirobbanása előtt a JPMorgan jelzáloghiteleit vizsgáló külső szakértők a hitelek 27 százalékáról állapították meg, hogy nem felelnek meg a szerződéskötési feltételeknek. Mivel nem csak a JPMorgan dolgozott ilyen vacak hitelekkel, most a többi pénzintézet is attól tarthat, hogy az ügyészség bekopogtat beszélgetni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?