A trend már tavaly tavasz óta tart, de vannak területek, amelyek azóta sem tértek magukhoz – derül ki a Bank360 elemzéséből.

Photo by GotCredit

Csökkenő tendenciát mutat a lakáshitelek folyósítása. Ez az a lakossági hiteltípus, amely növekedést tudott felmutatni 2020-ban, még ha időleges visszaesésekre volt is példa. Idén januárban azonban csupán 58,6 milliárd forintnyi lakáshitelt folyósítottak a bankok, amely messze elmarad a tavaly januári 80 milliárd forintos volumentől. Októberben és novemberben még 80 milliárd feletti havi összegek voltak jellemzőek, a csökkenés december óta tart.

A babaváró hitelek folyamatosan csökkennek. Utoljára 2019 augusztusban volt igazán magas, amikor bevezették. Azóta folyamatosan csökken a folyósított összeg. Az idén januárban folyósított 35,63 milliárd forint azonban negatív rekordnak számít.

A személyi kölcsönök volumenje tavaly áprilisban bezuhant, egy hónap alatt harmadára, 13,3 milliárdra csökkent. Azóta csekély növekedést fel tudott mutatni a terület, és stablilizálódott a vírus előtti szint felénél. Érthető, hogy az ügyfelek nem költenek a létbizonytalanság hónapjaiban hitelre. Ez megfigyelhető a hitelezésben is.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?