Nagy kérdéseket vet fel a kormány gyermekvállalást ösztönzendő létrehozott hitelprogramja. Fintech nem sok van benne, csapdából rengeteg.

Nagy kérdéseket vet fel a kormány gyermekvállalást ösztönzendő létrehozott hitelprogramja. Fintech nem sok van benne, csapdából rengeteg.

…jóban, rosszban, szerelemben satöbbi, míg a hiteltörlesztő el nem választ (Fotó: Mick C CC-BY)

Hamarosan kiderül, hogy a magyarok elfelejtették-e, hogy veszélyes erejükön felül eladósodni. Az Orbán Viktor által a közelmúltban bejelentett, a gyermekvállalást ösztönzendő megalkotott hitel – amelyet a sajtó már „asszonyhitelnek” hív – kondícióról egyre többet lehet megtudni, és a hírek nem megnyugtatók. Gulyás Gergely kormányszóvivő AzÉnPénzem kérdésére azt válasolta, hogy a BAR-listán szereplőkön kívül mindenki felveheti a hitelt, hitelbírálat nem lesz.

Szűkítő körülmények természetesen vannak, de nem sok. A kamatmentes, szabad felhasználású hitel összege 10 millió forintig terjedhet, a futamidő húsz év is lehet. Olyan házaspárok vehetik fel, amely házasságban a feleség életkora 18 és 40 év közé esik, legalább hároméves munka- vagy felsőoktatási jogviszonnyal rendelkezik, és a pár egyik tagja legalább első házas.

Az első gyermeknek öt éven belül kell megszületnie, ha ez nem következik be, a kamattámogatást vissza kell fizetni és a hitel piaci kamatozású változik. A jelek szerint a konstrukció kitalálói nem számoltak azzal, hogy a házasságok több mint fele válással végződik. Valamint azzal sem, hogy a rendszerváltás óta a válások akár 20 év együttélés után is bekövetkezhetnek. Feltételezhetjük, hogy azok a kapcsolatok, amiket egy törlesztendő asszonyhitel tart össze, nem lesznek jók.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?