Több millió forinttal is drágulhat egy hitel, ha megemelkednek a kamatok. Érdemes előre felkészülni.

Több millió forinttal is drágulhat egy hitel, ha megemelkednek a kamatok. Érdemes előre felkészülni.

Photo by GotCredit

A változó kamatozású hitelek veszélyeire figyelmeztet a GND Ingatlanhálózat Hitelközpontjának a vezetője, Vincze Krisztián. A szakértő szerint az elkövetkező hónapokban érdemes a változó kamatozású hiteleket fix kamatozásúra váltani, mert a világgazdasági körülmények hatására jelentős kamatemelkedés várható.

Az eseményre jegybanki vezetők is tettek utalásokat. A magyar piacfelügyelet pedig akcióterv kidolgozásába kezdett a hitelkiváltások ösztönzését segítendő.

„Egy tízmillió forintos hitel esetében a két százalékos kamatemelés évi 200 ezer forint többletköltséget jelent. Ha egy hosszabb futamidejű hitelből csak néhány év telt még el, akkor több millió forint is lehet a végén a különbözet”

– mondja Vincze.

A hitelkiváltás a legtöbb banknál költségmentesen zajlik. A kezdeti időkben azonban a törlesztőrészlet nagyobb lehet a megszokottnál. Ha azonban a kamatemelés tényleg megtörténik, akkor az ügyfelek elkerülhetik a kellemetlen változásokat. A szakértő szerint érdemes több banki ajánlatait megversenyeztetni, hogy a legjobb konstrukciót fogják ki az ügyfelek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?