Könnyen el lehet úgy adósodni, hogy arról a bankok nem is értesülnek. Az FCA lépéseket fontolgat.

(Fotó: Luca Florio / CC-BY)
(fotó: Luca Florio / CC-BY)

Szabályozást készít a brit FCA, a Vedd meg most, fizess később (BNPL) instant áruhitel szektor működéséhez. A Klarna vagy az Afterpay által fémjelzett, a legtöbb nagy fintech piacon jelen lévő hitelterméket eddig viszonylag szabadon lehetett kínálni a briteknek.

A FCA által kiadott közlemény szerint 2020-ban négyszer több áruhitelt helyeztek ki így a cégek, amelynek összege 2,7 milliárd fontra rúgott. A szabályozó attól tart, hogy ezek olyan hitelek, amelyeket az ügyfelek nem fognak tudni törleszteni.

„Sürgős változásra van szükség: a BNPL hiteleket szabályozni kell, hogy megvédhessük a vásárlókat, hogy akiknek szükségük van hiteltanácsadásra, azok ezt meg is kapják, és hogy a járványra megfelelően válaszoljon a szabályozó” – mondta Christopher Woolard, az FCA fedezet nélküli hitelezésért felelős vezetője a Finextra szerint.

A Techcrunch pedig úgy értesült, hogy a szabályozó sokkal komolyabb hitelképességi vizsgálatot szeretne látni. Ugyan az így felvett áruhitelek összege alacsony, ellenben a vásárlók több különböző szolgáltatótól is igényelhetnek hitelt. Így viszont kis összegű áruhitelekkel is el lehet adósodni úgy, hogy arról a hitelminősítő cégek nem is tudnak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?