A lopás nem volt igazán bonyolult, viszont hihetetlen erőfeszítést igényelhetett az irányítása. Csak a mindenféle kifosztásra váró kártyákat kétezer címre küldették ki.

A rablós filmekben a tervek mindig óramű pontossággal működnek, mert úgy vannak kiszámolva. Most kiderült, hogy a való életben is hihetetlen logisztika kell egy rendes rabláshoz.

(Fotó: frankieleon / CC-BY)
(fotó: frankieleon / CC-BY)

Letartóztatták a világ legnagyobb hitelkártyacsalásának 2013 óta szökésben lévő elkövetőjét. Az ügy nem is a hollywoodi tanulság miatt érdekes, amely szerint senki sem bujkálhat örökké. Attól izgalmas, hogy felidézhetjük, milyen számok merülnek fel egy ilyen csalásban.

A most letartóztatott 49 éves Habib Chaundhryt és társai ellen 2013. szeptemberében emeltek vádat. A gyanú szerint 200 millió dollárt loptak össze. Ehhez 7000 hamis személyazonosságot használtak fel, és bankkártyák tízezreit fosztották ki. Az ügyben 19-en vallották magukat bűnösnek eddig.

Ember legyen a talpán, aki ebbe nem zavarodik bele

A csalás három lépésből állt. Először hamis adatokkal és meghamisított hiteltörténettel számlát nyitottak, a fiók hitelképességét további hibák felhasználásával megnövelték, végül pedig addig költöttek a kártyákról, amíg arra lehetőség volt. A pénzügyi szolgáltatók teljes kára meghaladta a 200 millió dollárt.

Ahhoz, hogy a kis csoport által igényelt kártyák hasonló postázási címe ne tűnjön fel, összesen 1900 levelezési címet használtak fel. Ezek között házak, postafiókok, lakások is akadtak.

A nagyméretű csalás lebuktatásához is nagy szervezetre volt szükség. Az Obama elnök által életre hívott Financial Fraud Enforcement Task Force nevű csoportban 20 szövetségi ügynökség és 94 államügyészi hivatal fogott össze a gazdasági bűnügyek visszaszorítására. Három év alatt tízezer ügyet göngyölítettek fel, amelyek közül 2900 jelzáloghoz kapcsolódó csalás volt.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá 1 hozzászólás

  1. András Rotuta 2017.03.13

    Vagyoni elleni bűncselekményről van szó, ahol nagyon fontos elem a tévedés, mely két magatartással követhető el egyik a tévedésbe ejtés másik pedig a tartás! Sokan próbálnak ily módon vagyoni előnyhöz jutni azt gondolva, hogy nem fog kiderülni, vagy ha ki is derül, nem terelődik rá a gyanú. De milyen büntetésre lehet számítani?
    http://lorik.hu/a-vagyon-elleni-buncselekmenyek/csalas_buntetougyved_vedougyved/

Vélemény, hozzászólás?