A szabályozás tiltja a rövid lejáratú, extrém magas kamatú személyi hiteleket, de a keresőcég nem siet kitakarítani az appboltját.

(Fotó: Matt Montagne / CC-BY)

Fél éve ígérte meg a Google, hogy eltávolítja az appboltjából a gyorskölcsönöket kínáló appokat. Az alkalmazások között olyan szolgáltatások is akadnak, amelyek THM-je 200 százalékot is eléri. A gyorskölcsönök leginkább a fejlődő világban népszerűek. Nigériában, Indiában és Kenyában például, ahol az emberek nagy részének nincs folyószámlája, hitelkártyája, okostelefonnal azonban rendelkeznek.

A Bank Innovation cikke szerint egyelőre a Google nem jutott el oda, hogy valóra váltsa az ígéretét. Hiába nevezte „megtévesztőnek és az ügyfeleket kihasználónak” a gyorskölcsön appokat a cég, még mindig bőven vannak egy-két hetes kölcsönöket kínáló alkalmazások.

A cég pontosan megnevezte, mit nem akar engedni: a 61 naposnál rövidebb lejáratú hiteleket. Az App Store-ból elérhető szolgáltatók egy része abban bízik a lap szerint, hogy az amerikai Alphabetnek nem tűnnek fel, a másik fele pedig abban, hogy a rövid lejáratú kölcsönök szabályozása nem egyértelmű. A Google szóvivője úgy nyilatkozott az ügyről, hogy ha visszaéléseket találnak, azonnal cselekszenek.

A felhasználói panaszok alapján bőven vannak hitelcégek, amelyek ugyan visszaélést követnek el, de még nem tűntek el az appboltból. A Bank Innovation szerint a tíz legnépszerűbb kenyai hitelapp fele kínál rövid lejáratú hiteleket. A szolgáltatók között amerikai kockázati tőkéből alapított hitelcégek is megtalálhatók, de bajba került az Opera böngészőt fejlesztő norvég cég hitelterméke is. Ez utóbb, az OKash akár háromszáz százalékos THM-mel is rendelkező hiteleket kínál.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?