A Swift olyan versenyt hirdetett az ausztrál egyetemeknek, amikből remek startupok szökkenhetnek szárba.

A Swift olyan versenyt hirdetett az ausztrál egyetemeknek, amikből remek startupok szökkenhetnek szárba.

(Fotó: Nigel Howe / CC-BY)
(Fotó: Nigel Howe / CC-BY)

Ausztráliában nagyon történik a fintech. Minden héten jön onnan valami olyan hír, amit nagyon könnyű elirigyelni tőlük. Most például a Swift nemzetközi bankközi tranzakciós hálózat egyetemi kutatási szárnya adatvédelmi kihívást hirdetett.

A programra sajnos csak Ausztráliában működő egyetemek csapatai jelentkezhetnek kizárólag. A feladat egy nyílt API-s környezetben megvalósított biztonságos adatmegosztási rendszer felépítése. A feladat egybevág az ausztrál kormány ígéretével, hogy elősegíti fintech piac épülését és a verseny élesedését azzal, hogy megteremti a hitelezők és a hitelminősítők közti adatcsere biztonságos eszközét.

Nem véletlen, hogy a biztonság ennyiszer szerepel a leírásokban. A nyílt API is vet fel kérdéseket, és az is fontos témává teszi a kiberbűnözők elleni védelmet, hogy 2017-ben az Equifax hitelminősítőtől 143 millió amerikai – és egy maroknyi brit – adatait lopták el.

A verseny első nagy selejtezője október 24-ig tart. A Swift nagy nemzetközi banki konferenciáján jelentik be a nyolc legjobb pályázó nevét. A győztes csapat 30 ezer ausztrál dollárt kap, ami durván hatmillió forintnak felel meg. Ezért önmagában nem éri meg harcba indulni. Iparági kapcsolatok gyűjtésére és egy hiányzó technológia kifejlesztésére azonban jó a verseny, az eredményből pedig akár startupot is lehet majd indítani.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?