Bányászhardver gyártóból speciális chipek tervezőjévé válik a Bitmain. A cég a tőzsdére készül, és nehéz elképzelni, hogy elbukhatják a tervüket.

Bányászhardver gyártóból speciális chipek tervezőjévé válik a Bitmain. A cég a tőzsdére készül, és nehéz elképzelni, hogy elbukhatják a tervüket.

Millós eszköz volt a Bitmain első terméke, bár nem látszik rajta (Fotó: Gareth Halfacree CC-BY)

Kétmilliárd dolláros árbevételt hozó negyedévet zárt a bitcoinbányász hardvert és szolgáltatásokat értékesítő pekingi Bitmain a TechCrunch szerint. A szám passzol ahhoz, a Fortune magazin által megszellőztetett értesüléshez, hogy 1,1 milliárd dolláros profitot ért el azonos negyedévben a Bitmain. Az eredményt még jobbá teszi, hogy a bitcoin és az egyéb kriptovaluták árfolyama az év eleje óta alig mozog. Igaz, a blockchaines startupoknak viszont nem lehet panaszuk a befektetők érdeklődésére.

Érdemes összehasonlítani a megelőző évek számaival is a mostani első negyedéves adatokat. Tavaly, egész évben 2,5 milliárd dollár volt a cég árbevétele, 2016-ban pedig csupán 300 millió dollár jött össze. A Bitmain a közelmúltban kapott 3-400 millió dolláros befektetést, a befektetői kört a patinás Sequoia Capital kínai leányvállalata vezette. A Bitmain értékét akkor 12 milliárd dollárra becsülték.

Akad b-terv

A Techcrunch szerint a Bitmain a tőzsdére lépést fontolgatja 40-50 milliárd dolláros értékbecslés mellett. Ez jelentősen több, mint amit az utolsó befektetési kör végén tulajdonítottak a cégnek. A vállalkozás sikerre attól függ, hogy a blockchain világ növekedése folytatódik-e. Amennyiben igen, úgy a chipgyártó Bitmain jó helyzetben marad.

A cég készült arra is, ha a blockchain láz lejjebb megy. Mesterséges intelligencia alkalmazásokra használható chipjük is készül már, emellett pedig épül a blockchaines adattárházuk is.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?