Egyre inkább a készpénzmentes társadalom felé haladunk, de milyen áron? A kormányok és a pénzintézetek a kényelem nevében lépnek fel a készpénz ellen.

Miközben a világ geopolitikai feszültségekkel, gazdasági zavarokkal és technológiai újításokkal küzd, csendes háború folyik a fizikai pénz ellen. A kormányok és a pénzintézetek a készpénzmentes társadalom felé terelnek minket, de milyen áron? Ez a készpénz elleni harc komoly következményekkel jár a magánéletre, a személyes szabadságra és a vagyon megőrzésére nézve. A kormányok szakértői a félelemkártya kijátszásának, gyakran a pénzmosásra, a kábítószer-kereskedelemre és a terrorizmusra hivatkozva indokolják a készpénz elleni fellépést. De ki szenved valójában? A becsületes állampolgár az, aki a kereszttűzbe kerül. A negatív kamatlábak, a vagyonelkobzás, a magánélet elvesztése, valamint a készpénzfelvétel és -átutalás korlátozása az új fegyverek ebben a háborúban.

Digitális bilincsek

Túl könnyű elcsábulni a digitális fizetések kényelmének. Csúsztasd be itt, érints oda, és máris megvetted a reggeli kávét. Felmérések szerint az amerikaiak és az európaiak több mint egyharmada hajlandó lemondani a készpénzről a digitális valutáért. Ez azonban veszélyes helyzetet teremthet, ahol az összes pénzügyi vagyon elektronikusan és néhány megabank és vagyonkezelő kezében van.

De mi a helyzet a kriptopénzzel?

A kormányok nem fogják egykönnyen feladni a pénzteremtés monopóliumát. A kriptovaluták biztonságos menedéknek tűnhetnek, de olyan kritikus infrastruktúrára támaszkodnak, mint a szerverek, a távközlési hálózatok és az elektromos hálózat, amelyek mind a kormányok kezében vannak.

A fordulópont a készpénz használatában

Sok országban még mindig a készpénz a király, de a digitális fizetések növekedésével elérkezik az a fordulópont, amikor a készpénz használata túl nehézkessé és drágává válik. A készpénz olyan gyorsan eltűnhet, mint a CD, amikor a digitális zene átvette az uralmat. És mi történik, ha az elektromos hálózat összeomlik?

Miközben a készpénz elleni háború dúl, itt az ideje, hogy feltegyük magunknak a kérdést: hajlandóak vagyunk-e feláldozni a magánéletünket, a szabadságunkat és az ellenőrzésünket a kényelem kedvéért? A jövő bizonytalan, és a tét nagy.

 


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?