A digitális valuta elfogadása helyett saját kriptopénz létrehozásán gondolkodik Oroszország, a fő ok pedig az ellenőrizhetőség.

A bitcoin digitális valuta elfogadása helyett saját kriptopénz létrehozásán és a bitcoin betiltásán gondolkodik Oroszország, a fő ok pedig az ellenőrizhetőség.

Bitcoin
Nem elég ellenőrizhető Putyinnak a virtuális valuta
(fotó: Zach Copley / Flickr CC-BY-SA)

Pavel Livadnij, az orosz bankfelügyelet (Roszfinmonitoring) alelnöke azt mondta a Komerszant szerint, hogy az új digitális pénz használatát szigorúbban ellenőriznék, mint az a bitcoinnál lehetséges. Az első és valószínűleg legfontosabb különbség az, hogy névtelenül nem lehet majd az orosz kriptopénzzel kereskedni, hivatali regisztrációra van szükség a rendszerhez való hozzáféréshez.

A putyini állam digitális pénzét a bitcoinnal kereskedőkre kiszabott kemény pénz- és börtönbüntetések lehetősége hozná helyzetbe. Az erről szóló törvénytervezetről régen hallani, június elejére azonban el is készülhet a szabályozás.

Akadnak ugyan a bitcoint tiltó országok – ilyen például Bangladesh vagy Bolívia – de a világ nagy részén szabadon lehet kereskedni a digitális pénzzel. Kihívói is bőven vannak a kriptopénznek – litecoinnal és dogecoinnal a mai napig kereskednek, az izlandi auroracoin viszont nem terjedt el. Nem világos tehát, hogy az orosz kriptopénz miben lesz jobb a létező alternatíváknál, már ha attól eltekintünk, hogy nem jár érte börtön.

A Komerszant cikkéből kiderül, hogy az orosz kriptopénzt nem lehet majd „bányászni”, azaz az új pénzek kibocsátását nem egy algoritmus vezérli, hanem egyfajta digitális jegybank fog új egységeket létrehozni.

A döntésről szóló hírt a Bitcoin mögött álló blockchain technológiával és fintech innovációval foglalkozó orosz cégek nem fogadták kitörő örömmel. Úgy látják, hogy a túl szigorú állami szabályozás megállíthatja a területen folyó innovációt.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?