A befektetők elősegítik a fintech felemelkedését, de vajon ez az egekbe szökő ágazat meg tudja-e tartani lendületét?

A fintech befektetések közül kiemelendő a Nubank, a latin-amerikai fintech unikornis, magasan szárnyal, 2021-ben 400 millió dolláros Series G finanszírozási kört biztosítva. Ez a fintech befektetési sikertörténet azonban nem mentesíti a potenciális szabályozási cunami alól, amely tönkreteheti a mulatságot.

A Square, a Twitter társalapítójának, Jack Dorsey-nak az ötlete, 2009-es alapítása óta felfelé ívelő pályát futott be. A Weebly e-kereskedelmi platform 2018-as stratégiai felvásárlása 365 millió dollárért növelte a digitális pénzügyekben betöltött pozícióját. Ez a hosszú távú fintech befektetési stratégia sikerének jó példája.

A pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó Plaid némileg viharos 2021-et élt át. Eredetileg a Visa 5,3 milliárd dolláros felvásárlásának küszöbén állt, de szabályozási problémák miatt meghiúsult, ami aláhúzta a fintech befektetések kihívásait.

A San Franciscóban működő digitális bank, a Chime szintén meteorikus emelkedésen ment keresztül: a 2020-as 485 millió dolláros F sorozatú finanszírozási kör szédítő 14,5 milliárd dollárra emelte az értékelését.

Nem minden vállalat követi azonban a hagyományos utat. A Revolut, a brit székhelyű pénzügyi szuperalkalmazás 2018-ban bizonyította ezt azzal, hogy 250 millió dollárt gyűjtött be egy C sorozatú finanszírozási körben. A finanszírozási kör mintegy 1,7 milliárd dollárra emelte a cég értékelését.

A hatalmas nyereség és a féktelen izgalom ellenére a fintech befektetéseknek is meg kellett küzdeniük a turbulenciákkal. A szabályozási akadályok és a piaci volatilitás mind jellemzőek az iparágra. Ahogy a digitális pénzügyi tájkép fejlődik, egy dolog biztos – a fintech izgalmas felemelkedése egy olyan utazás, amely továbbra is megragadja a világ fantáziáját.

(Címlapkép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?