Amilyen sokat lehet keresni a kriptovalutákkal, úgy olyan nagyot is lehet rajtuk bukni. A piacon nem ritkák az átverések, a csőd, valamint az óriási veszteségek. Körbejárjuk a legnagyobb bukásokat.

A Mt. Gox volt az egyik legnagyobb és legismertebb kriptotőzsde, amely 2014-ben csődbe ment. A Mt. Gox-nak több mint 850.000 bitcoinnal rendelkezett, amelyek nagy része eltűnt vagy ellopták. A csőd miatt a bitcoin árfolyama jelentősen csökkent és sok befektető szenvedett veszteséget.

A BitConnect egy befektetési program volt, amely rendkívül magas hozamot ígért. Hamar kiderült azonban, hogy a BitConnect egy piramisjáték, amelynek alapja az új befektetők pénzének használata volt a korábbi befektetők kifizetésére. A BitConnect értéke drasztikusan csökkent, miután az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Hatósága (SEC) büntetést szabott ki rájuk.

A QuadrigaCX egy kanadai kriptotőzsde, amelynek alapítója, Gerald Cotten 2018-ban meghalt és magával vitte a tőzsdén tárolt bitcoinok és más kriptopénzek titkosítási kulcsait. Az incidens miatt több mint 100 millió dollárnyi ügyfélvagyon veszett oda és a cég nem sokkal rá csődbe is ment.

A OneCoin egy másik piramisjáték volt, amelyet 2014-ben indítottak el. Az OneCoin arra ösztönözte a befektetőket, hogy vásároljanak OneCoin tokeneket, amelyek állítólag nagyon értékesek lesznek a jövőben. Azonban az OneCoin sosem volt valódi kriptopénz, és az egész rendszer csalásnak bizonyult. A hatóságok szerint a OneCoin csalárd tevékenységeinek eredményeként több milliárd dollárnyi befektetői pénz veszett el.

A Verge nevű hálózat több alkalommal is túlélt jelentős biztonsági problémákat és hackertámadásokat. A blokkláncot kétszer is feltörték és a hackerek több mint 250.000 dollár értékű Verge tokent loptak el a tőzsdékről. A Verge kudarcai számos befektető számára tették szembetűnővé a kriptopénzek biztonsági kockázatait.

(Címlapkép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?