Nem a magyar kistinikért versenyeznek a hazai pénzintézetek, de egy 14 éves leendő ügyfél már válogathat az ajánlatok között. A bankok egyelőre lemaradásban vannak a piachoz képest.

(Fotó: frankieleon / CC-BY)
(fotó: frankieleon / CC-BY)

Az egyik leggyakoribb kérdés, amit gyerekes ismerőseinktől kapunk, hogy hogyan lehet működőképes gyerekszámlát nyitni. A kérdés nem arra irányul, hogy melyik banknál a legolcsóbb ez a termék vagy melyik pénzintézetnél kerül a legkevesebbe az elhagyott bankkártya letiltása. A szülők olyan számlacsomagot keresnek, amely valóban fedi azt a felhasználást, ami egy kis tinire vagy egy közel 18 éves majdnem felnőttre jellemző. Nem szabad ezt a problémát egy „olyan hamar felnőnek”-kel és egy legyintéssel elintézni. Termékek sorsa áll vagy bukik azon, hogy a bank kitalálta-e mire vágynak az ügyfelei, fagylaltra vagy Minecraft kiegészítőre.

Segítségül hívtuk a BiztosDöntés.hu pénzügyi összehasonlító oldalt, hogy megpróbáljuk megfejteni a feladványt.

Miért nyissunk számlát?

Míg zsebpénzt nem lehet a távolból adni – például osztálykirándulás alatt vagy szabadon választott szakkör utáni délutánon – addig az Azonnali Fizetési Rendszerben a hét minden napjának minden percében pár másodperc alatt teljesülnek az utalások. Azaz, ha a gyerek elhagyja a tárcáját vagy kifut a pénzből, lehet küldeni neki. Emellett a saját számla a pénzügyi öngondoskodás megtanulásának egy fontos lépése is. Ennek az első leckéje úgy hangzik, hogy az el nem költött pénzt megspóroltad, az elköltött viszont már nincs a zsebedben. Több olyan szolgáltatás van, amelyet hagyományos pénzzel nem lehet megvásárolni. Ilyen a fentebb említett Minecraft kiegészítő, játék havidíj vagy egyéb virtuális jószág.

Mikortól lehet számlát nyitni?

„A legtöbb banknál, ahol lehet diákszámlát nyitni, 14 év a belépő életkor, de azért van olyan diákszámla is, melyet már 7 éves kortól is meg lehet nyitni. 18 év alatt azonban minden banknál csak szülői engedéllyel lehet bankszámlát nyitni, és 18 éves korig a szülőnek joga van a számlán történő költések felügyeletére, ha máshol nem is, de legalább a bankfiókban biztosan” – válaszolta kérdésünkre a BiztosDöntés. Ezek a határok azt is jelentik, hogy bizony a játékelőfizetést egy ideig a szülőnek kell megvásárolnia, ha a gyermeke nyolc évnél ugyan idősebb, de 14 évnél fiatalabb.

Mikortól jár a bankkártya?

A K&H banknál már 6 éves kortól, a CIB, Erste és az OTP Banknál már 7 éves kortól lehet diákszámlát nyitni, utóbbi bankoknál bankkártyát is lehet igényelni ettől a kortól. A K&H és az OTP Bank amúgy már 0 éves kortól is biztosítja a bankszámla szolgáltatást, ezek azonban még nem a gyermeknek, hanem a gyermekük számára takarékoskodó szüleiknek szólnak. Furcsa is lenne egy 4 éves gyerektől egy bankfiókpénztári készpénzfelvétel, amikor még fel sem éri a pultot. 6-7 éves kortól azonban már komolyabban veszik a bankok a gyerekeket, annyira, hogy akár bankkártyát is adnak nekik – válaszolták a szakemberek. Hozzátéve, hogy a 18 év alattiak számlavezetési díjai jóval alacsonyabbak, mint a felnőtt számláké. Ugyanakkor korlátozottabb a funkciókínálatuk is, a limitjeik pedig jóval alacsonyabban vannak.

Mi a nemzetközi megoldás?

„A Revolut Junior egy kiváló lehetőség bevezetni a gyerekeket a pénzügyek világába, főleg, hogy az összekapcsolt számla miatt a szülő is ráláthat a gyermeke pénzügyeire a Revolut app egy külön fülén” – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója és bankszámla-szakértője. – „A Revolut hátrányai ugyanakkor sok előnye mellett változatlanok: nincs magyar ügyfélszolgálat, nincs magyar bankfiók a befizetéshez, helyette külföldi számlaszámra kell utalni a pénzt, ami ráadásul nem is teljesül azonnal.”

Az utóbbit az ingyenes bankkártyás feltöltés ugyan megoldja, de ez minimum négyezer forintos tranzakciót feltételez. Illetve egy diákszövetkezettől nem lehet elvárni, hogy így küldje el a diákmunkás bérét.

Hol a csapda?

A hazai diákszámláknál arra is figyelni kell, hogy csak 16 éves kortól jár a havi pár ingyenes készpénzfelvétel. A Revolutnál havi negyven euróig, azaz 15 ezer forintig lehet a gyerek számláról készpénzt felvenni. Az egymás közti utalás és a boltokban történő fizetés azonban ennél a banknál is és a többinél is jutalékmentes.

Mi a helyzet a hazai bankokkal?

A CIB Bank 14 éves kornál ketté osztja a bankszolgáltatást. 14 éves korig az ECO Start számlát, 14-18 éves kor között az ECO FirstStep számlát ajánlja a hitelintézet. Előbbit az elektronikus csatornákon csak lekérdezési céllal lehet használni, míg utóbbit néhány funkció korlátozásán túl majdnem teljes körűen. Nem kell havi számlavezetési díjat fizetni egyik konstrukcióban sem, de a VISA Inspire bankkártya első éves díjának ingyenességén kívül minden más a felnőttek számára érvényes kondíciók szerint alakul.

Az Erste számlák 7 éves kortól 14 éves korig inkább egy megtakarítási számlaként funkcionáló konstrukciót jelentenek. A bank a Cseperedő bankszámlát ajánlja 0 forintos havidíjjal, mely bankkártyával is kérhető. A mobilappról nem lehet aktív tranzakciókat indítani (egyenleg, számlamúlt és kártyainformációk állnak csak rendelkezésre), így átutalás csak bankfiókban lehetséges. Ezzel pénz csak ellenőrzött banki körülmények között távozhat a számláról. A kapcsolódó Mastercard bankkártya POS terminálon naponta legfeljebb 10 000 forint elköltésére, ATM-ben legfeljebb napi 5 000 forint elköltésére használható. Ez a limit csökkenthető bár, de feljebb nem emelhető. Az Erste számlacsomagok a George mobilbankkal használhatóak a legjobban, amit folyamatosan fejlesztenek és egyre több nem banki funkcióval bővítenek.

14 éves kortól az Erste Diák EgySzámla Díjcsomag választható, mellyel jobban kinyílnak a lehetőségek, hiszen elektronikus számlakivonattal 0 forintos havidíj mellett ingyenes az elektronikus szolgáltatások havidíja, sőt, egy szabadon választható kedvezmény is jár éppúgy, mint a felnőtteknél (elektronikus utalás csak a pénzügyi tranzakciós illeték díjáért, vagy 50 százalék kedvezményes SMS havidíj-kedvezmény, vagy dombornyomású bankkártya az olcsóbb elektronikus kártya éves díjáért). A számla megtakarítási lehetőséget is tartalmaz.

A K&H Banknál a K&H ifjúsági számlacsomagot ajánlják a fiatal ügyfeleknek, melynél 14 éves kortól lehet csak Mastercard bankkártyát igényelni. Az első évben nem kell ezért éves díjat fizetni, utána viszont 18 éves korig évente 3 629 forint ez a díj, mely 50 százalékos kedvezményt tartalmaz. Nem kell fizetni 18 éves kor alatt havidíjat a számlavezetésért, továbbá az internetbank és a mobilapplikáció használatáért. Az SMS szolgáltatást viszont inkább csak a viszonylag nagyobb összegű tranzakciókról érdemes kérni, a csalások elleni védekezésül, mert a szolgáltatás bár havidíj-mentes, de az SMS-értesítések darabjáért már 21 forintot kell fizetni, amely fajlagosan nagyon megdrágítja a néhány száz vagy egy-két ezer forintos tranzakciókat.

Az OTP Banknál a Junior számlát és a Mastercard Online Junior kártyát ajánlja a hitelintézet. Itt is havidíj-mentes számlavezetés, internetbank és mobilapplikáció fogadja a fiatal ügyfeleket, a bankkártya díja pedig minden évben mentes az éves díjtól. A külföldi nyaralás során a gyerekek is élvezhetik az OTP-s ATM-ek kedvezményes díjazását Bulgáriában, Horvátországban, Montenegróban, Oroszországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Ukrajnában.

A jelentős országos fiókhálózattal és közel 1 000 ATM-mel rendelkező Takarékbank a Maestro Ifjúsági bankkártyát kínálja 14 éves kortól 18 éves korig az Ifjúsági számlacsomag nevű konstrukciójában. A kártya készpénzfelvételre, vásárlásra és a Takarékbank ATM-eken keresztül mobilegyenleg feltöltésre is használható. A számlavezetésért nem kell havidíjat fizetni, a kártya díjmentes, továbbá már 14 éves kortól ingyenes a havi első készpénzfelvétel a takarékbankos és a hozzá tartozó integrációs bankjegy-automatákból.

(Fotó: edusierra CC-BY)
Ukrán tinik, nekik most nem a bankválasztás a legkomolyabb problémájuk (Fotó: UNICEF Ukraine)

A Takarékbankkal harmonizált az MKB Bank ajánlata is, mely a 14 éves kortól nyitható MKB Diák számlacsomagot tartalmazza. Azonban csak két évig, ezt követően a kedvezőtlenebb MKB Belépő számlacsomag kondíciói vonatkoznak a tinikre is. A számlavezetés havidíj-mentes elektronikus számlakivonattal, az MKB Standard bankkártyáért pedig nem kell éves díjat fizetni. Aki utalni szeretne a számláról elektronikusan, az a pénzügyi tranzakciós illetéken felül 100 forintot köteles fizetni tranzakciónként.

Az UniCredit Banknál is van Diákszámla (ez a neve is a konstrukciónak), de csak 14 éves kortól nyitható. 18 éves kor alatt a számla csak meghatározott keretek között, korlátozott rendelkezési joggal vehető igénybe (elektronikus szolgáltatás például nem választható). Itt 224 forintot kell havonta leszurkolni a számlavezetésért, a Mastercard Standard főkártya 5392 forintos kibocsátói díjat pedig elengedi a bank (de a 7 156 forintos éves díjat nem, bár ezt csak utólag, az első év végén terheli, így számlanyitáskor még nem kell kifizetni). Egyéb díjak (pl. SMS) a felnőttek díjazása szerint alakulnak a Diákszámlánál is.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?