A céges autókat többféle konstrukcióban is használhatjuk. (x)

Cégként választhatunk a vásárlás, a nyílt végű és a zárt végű lízing, valamint az operatív lízing, más néven tartós bérlet között. Jelen cikkünkben a legnépszerűbb konstrukció, az operatív lízing jellemzőit tekintjük át.

Cégautó: ilyen lehetőségeid vannak

Azon vállalkozások számára, akik cégautó beszerzésében gondolkodnak, többféle lehetőség is szóba jöhet:
● Vásárlás: a járművek megvásárlása saját tőkéből vagy hitelből.
● Nyílt végű lízing: a gépjármű tulajdonjoga a lízingelő cégnél van, az ügyfél önrész lerakása után havidíjat fizet. A futamidő lejártával eldönthetjük, hogy maradványértéken megvesszük az autót, vagy visszaadjuk a lízingelő cégnek.
● Zárt végű lízing: ugyanez, csak a futamidő lejártával vállaljuk, hogy maradványértéken megvásároljuk az autót.
● Operatív lízing: Az operatív vagy tartós bérlet során az autó a bérbeadó cég tulajdona. Mi pedig havidíjért cserébe béreljük az autót vagy autóflottát. A flottakezelés igény szerint különféle extra szolgáltatásokat is magában foglalhat.

Mit érdemes tudni az operatív lízingről?

Az operatív lízing vagy tartós bérlet az egyik legegyszerűbb konstrukció. A flottakezelést végző cég egy fix havidíj fejében gondoskodik mindenről. Az összes többi megoldással szemben az autó itt nem kerül be a vállalat könyveibe, csak a számlákat kell havonta fizetni, amelyek költségként elszámolhatók. Az áfát szintén visszaigényelhetjük – a részben magáncélra használt személyautók esetén 50%-ban, a szabályozás értelmében ugyanis ilyenkor 50-50%-nak kell tekinteni a céges és magáncélú használatot.

Nekünk sem az adminisztrációval, sem az adók befizetésével nem kell bajlódni, a karbantartást is a bérbeadó cég végezteti. Nekünk csak a tankolással kell foglalkozni. További előny, hogy nincs szükségünk önrészre, így a tőkénket a vállalkozás működtetésére, bővítésére fordíthatjuk. A hitelre való vásárlással és a lízinggel szemben tartós bérlet esetén kamatot sem kell közvetlenül fizetnünk, csak a havi bérleti díjat.

Egyszerű, mint az egyszeregy

Az operatív lízing tehát egy könyvelési és üzemeltetési szempontból is egyszerű, tervezhető szolgáltatás, amely nem igényel nagyobb ráfordítást a konstrukció indulásakor. Természetesen a bérbeadó által a lízingkonstrukcióba foglalt szolgálatatások költségét (CASCO, karbantartás, extra szolgáltatások pl. üzemanyagkártya) az árba építve ki kell fizetnünk. Ezzel együtt az adminisztratív tehermentesség azt jelenti, hogy a munkatársainknak nem kell a (szintén általunk fizetett) munkaóráit ügyintézésre szánni, és a lehetséges hibákat is elkerülhetjük. Ha tehát fontos számunkra a komfort, az egyszerűség és az átláthatóság, jól járunk a tartós bérlettel.

Schiller Flotta: a megbízható flottakezelő

A Schiller Flotta márkafüggetlen flottakezelőként 2007 óta meghatározó hazai szereplője a flottakezelési piacnak. Segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb konstrukciót, egyszerű, rejtett költségektől mentes megoldást kínálva. A full service szolgáltatás keretében szakszervizeinkben a Schiller Autó Családhoz tartozó márkák esetében a bérelt autók karbantartását is házon belül el tudjuk végezni. Több évtizedes tapasztalatunk a garancia rá, hogy autólízing szolgáltatásunk mindenben hozzád és vállalkozásod igényeihez legyen szabva!

Képek forrása: Schiller Autó Család

Partner tartalom (x)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?