Jön a nyár, a jó idő, lehet tervezni a nyaralást. Mindig is tervezted, hogy veszel egy nyaralót, hogy ne kelljen szállást foglalni, mástól függni? Vagy az a terved, hogy kiadod másoknak?

Bárhogy is legyen, egy saját nyaraló nagy beruházás, ami napjaink kiszámíthatatlan gazdasági környezetében komoly döntés. De vajon megéri anyagilag, megtérül valamilyen formában? Hol érdemes vásárolni, és hogyan tehető lakhatóvá akár egész évben, nem csak a nyári szezonban? Kérdések, amelyeket érdemes átgondolni, mielőtt belevágsz a projektbe.

Napjainkban megéri egyáltalán nyaralót venni?

A tavasz vége és a nyár eleje a nyaralóvásárlás időszaka. A legtöbb üdülőhely ugyanis ilyenkor kel el. Mi magyarok persze leginkább a Balaton partját szeretjük, ami látható a balatonparti ingatlanárak folyamatos emelkedésén és a befektetői aktivitás növekedése alapján is. De az igazság az, hogy van élet a Balatonon túl, és rengeteg szép környék található még Magyarországon.
Az elmúlt években azonban volt itt minden: járvány, gazdasági válság, infláció, háború a szomszédban – szóval már alaposan át kell gondolni, ki lesz-e használva az adott nyaraló, és nem csak „álldogál” majd egész évben azt az 1-2 hetet leszámítva, amikor el tudunk szabadulni a munkából.

Élet a Balatonon túl

Ha vízparti ingatlant keresünk, nemcsak a Balaton létezik, hanem például a Tisza-tó, vagy a Duna partján is számos jó, csendes és nyugodt környéket lehet találni szerte az országban. Vagy gondoljunk csak Lillafüredre, az ottani vízesésre, Libegőparkra, vagy éppen Szilvásvárad természeti kincseire.

Ha pedig valaki inkább a történelmi élményekre kíváncsi, érdemes Tata környékén is nézelődni. De bátran ajánljuk például Mecsek szívéből Orfűt azoknak, akik egyszerre szeretnének egy vízparti, természetközeli és csendes helyen szállást találni.

Vonulj el a világ elől!

Gyorsuló, modern világunk egyre stresszesebbé válik, nehéz elvonatkoztatni a mindennapi feladatoktól, vagy akár az állandó munkahelyi stressztől. A koronavírus-járvány idején is sokan kerestek menedéket a nyüzsgő fővárostól távol. Egy nyaraló megvásárlása lehet az a kikapcsolódási pont, amely lehetővé teszi számunkra a pihenést és relaxációt.
Egy nyaralóban eltöltött idő lehetővé teszi, hogy elvonuljunk a világ zajától és megnyugtató környezetben pihenjünk. Ha nem is a vízparton, de egy kisebb faluban, valahol a természet közelségében, egy végtelenül csendes helyen teljesen új emberré válhatunk.

nyaraló

Mikor éri meg nyaralót venni?

Egy nyaraló vásárlása hosszú távú befektetés. Ha azt tervezzük, hogy évekig használni fogjuk, akkor érdemes azon gondolkodni, hogy vajon mikor a legjobb megvásárolni azt. A nyaraló árak ugyanis szezonálisan változnak, és anyagilag jobban járhatunk, ha a téli szezon végén, vagy tavasz elején véglegesítjük a vásárlást, hiszen ekkor még kevesebb az érdeklődő, valamivel alacsonyabbak az árak.

Ezen kívül, ha azt tervezzük, hogy a nyaralót bérbe adnánk, akkor érdemes olyan helyet választani, ahol magas az érdeklődés az év nagy részében, hogy a befektetésünk értéke hosszú távon növekedjen. Ahhoz viszont, hogy ne csak nyáron, hanem télen is legyen igény a nyaralóra, nagyon fontos a téliesítés.

Téliesítés: használd ki egész évben!

Amikor megvásároljuk a nyaralót, fontos figyelembe venni az adott helység éghajlatát és a nyaraló téliesítését. Az épületnek ellenállónak kell lennie a hideg időjárásnak, a vízvezetékrendszernek pedig jól kell működnie a hideg időben is. A nyaraló téliesítése azért szükséges, hogy egész évben ki lehessen használni, és az épület tartósan működjön. Az is nagyon fontos, hogy az árvízvédelem az év 365 napján biztosított legyen, amihez egy szivattyú használata lehet elengedhetetlen.

házi vízmű
Metabo HWW 6000/50 Inox házi vízellátó, Forrás: Zákány Szerszámház

Eszközök és szerszámok beszerzése az építkezéshez

Amikor nyaralót építünk, fontos, hogy megfelelő eszközöket és szerszámokat szerezzünk be az építkezéshez. A jó szerszám lehetővé teszik számunkra, hogy az építkezési folyamat gördülékenyen menjen végbe, és hogy az épület kiváló minőségben készüljön el. A Zákány Szerszámház széles kínálatából minden szükséges eszköz és szerszám gyorsan és könnyen beszerezhető.

Partner tartalom (x)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?