A Kraken harmincmillió dollárt fizet be büntetésként, mert olyan pénzügyi terméket vezetett be az USA-ban, ami nem védte a betéteseket és nem volt egyértelmű, hogyan függ össze az értéke a gazdasággal


Míg a Revolut a napokban jelentette be crypto staking megoldását, a Krakent épp most ítélte harmincmillió dollár bírság megfizetésére az amerikai tőzsdefelügyelet. Az ítélet része az is, hogy a staking funkciót elérhetetlenné teszi az Egyesült Államokban.

De mi az a staking? Lényegében olyan kriptós lekötött betét jellegű pénzügyi termék, amely kamatozik. A szabályozó szerint azonban a Kraken be nem jegyzett értékpapírokkal kereskedik ilyenkor, mint mindenki, aki kamatot fizet lekötött kriptós betétek után. A SEC 2021-ben már jelezte a Coinbase-nek, hogy nem lenne jó ötlet ilyen pénzügyi terméket piacra dobni. Tavaly pedig a BlockFi egyezett ki egy 100 millió dolláros bírság megfizetésében a kamatozó kriptós terméke miatt.

A kriptós cégeket nem győzte meg a SEC, hogy nem nagyszerű ötlet a kamatozó kriptószámla. Brian Armstrong, a Coinbase vezére szerint „fontos innováció”. Ugyanakkor a Gary Gensler vezette SEC regisztrációt, transzparenciát és betétbiztosítást szeretne látni, mielőtt egy kriptós lekötött betétet a piacra enged. És ha már így belementek a dolgokba, a tőzsdefelügyelet azt is meg szeretné érteni, hogyan függenek össze a kriptovaluták a közgazdasági folyamatokkal.

A Kraken egyelőre a visszavonulás mellett döntött. Az USA-n kívül azonban elérhető marad a staking funkció.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?