A heti öt napon a munkahelyről végzett munkának valószínűleg vége. Ezzel nem csak a cégeknek, de az otthonról többet dolgozó embereknek is meg kell tanulniuk számolni.

(Fotó: IAEA Imagebank CC-BY)

Nem látni még a koronavírus-járvány végét. Az egyik nap pozitív hírek jönnek, a másik nap új mutációkról és kevésbé hatékony oltásokról olvasunk. Az irány jó, de ember legyen a talpán, aki megmondja, mi vár még ránk.

Trendeket már lehet látni azonban. Például azt, hogy nem fog mindenki visszatérni az irodákba. Az otthoni iroda nagy teher, ha nincs hozzá tér, ha a család tagjai egymást zavarva dolgoznak, tanulnak, próbálnak élni. Amennyiben a tér és az eszközök adottak, előnyös is lehet a home office. Ki látott már embert, aki tényleg szeret ingázni a munkába?

A francia Societe Generale megegyezése a szakszervezetekkel is ezért érdekes számunkra – írja a Finextra. A befektetési bank negyvenezer franciaországi alkalmazottja a megállapodás szerint heti átlagosan két napot otthonról dolgozhat. Az új munkaszervezési elveket kiterjesztik a Societe Generale Franciaországon kívüli munkaerejére is, így végül 140 ezer munkavállalónak kell heti átlagosan három napot a munkahelyén töltenie.

Az alkalmazottak 150 eurós támogatást kapnak az otthoni munkaállomásuk fejlesztésére. Amiből egy profi irodaszék nem jön ki, egy második monitor pedig csak szűken, de a semminél több. Emellett pedig az otthoni munkanapokra ételkupon fog járni a céges menza használatának joga helyett.

Caroline Guillaumin, a Societe Generale HR-vezetője szerint a megállapodás keretrendszer, és azért született, mert a távmunka lesz az új norma. Emiatt viszont újra kell gondolni a csapatok működését, a menedzsment feladatokat és az irodahasználatot is.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?