Az internet már nem csak a számítógépek világa, de otthonaink, irodáink és akár a csuklónkra erősített órák is beletartoznak az online hálóba.

Olyan korban élünk, amikor szinte bármilyen eszköz online és összekapcsolható. Felejtsük el a kőkorszakot, amikor az internet csupán számítógépek hálózata volt. Ma már az otthonod, az irodád, de még a csuklódon lévő karóra is része ennek az online őrületnek! Ez az Internet of Things, azaz IoT.

Mekkora az egész IoT-jelenség?

Az Ericsson szerint 2022-re világszerte mintegy 29 milliárd csatlakoztatott eszköz volt. Az IoT olyan, mint az a hógolyó, amelyik lefelé gurul a hegyről – egyre gyorsul és egyre nagyobb lesz, és nem lehet megállítani. Önvezető autók, autonóm robotok és távoli orvosi eszközök – ezek mind az IoT-vonatra szállnak fel.

Életmentő, szó szerint

Az IoT-fejlesztés egyik legpezsgőbb területe az egészségügy. Fitneszszalagokról, pulzusmérőkről, inzulinpumpákról és még kerekesszékekről is beszélünk! Ezek az intelligens kütyük adatokat gyűjtenek, segítik az orvosokat abban, hogy jobban megértsék a betegeket, és még az életminőséget is javítják. És ez még nem minden. A távdiagnosztika és -kezelés ma már valóság.

De várjunk csak, biztonságos az IoT?

A nagy hatalommal nagy felelősség is jár, és a nagy összekapcsolhatósággal együtt járnak a kiberfenyegetések is. Az IoT-eszközök puszta száma olyan a hackerek számára, mint egy büfé, ahol mindent meg lehet enni. A Kaspersky 2021 első felében elképesztő 1,5 milliárd IoT-eszközök elleni támadásról számolt be. Ezek az eszközök belépési pontot jelenthetnek személyes hálózatainkba. Elveszett az okos kütyüd? Lehet, hogy éppen egy rosszindulatú szándékkal rendelkező személy kezébe került. De még ne dobd ki az okos eszközeit. A gyártók fokozzák a biztonságot, és az IoT-eszközök még a kibertámadások előrejelzésében és megelőzésében is segítenek.

Az IoT-eszközök egyre okosabbak, és az adatok puszta gyűjtésétől a tényleges fedélzeti elemzés felé mozdulnak el. Képzeld el, hogy a biztonsági kamerád nem csak rögzít, hanem azonosítja is, hogy ki van az ajtónál. Ez gyorsabb feldolgozást jelent, és ami fontos, több adatvédelmet, mivel az adatoknak nem kell elhagyniuk az eszközt az elemzéshez. Az ezekben az eszközökben rejlő teljesítmény egyre nő, és ezzel együtt a képességünk is, hogy villámgyorsan betekintést nyerjünk.

Az üzleti és ipari élet forradalmasítása

Az IoT olyan a vállalkozások számára, mint a Midász-érintés – mindent, amihez hozzáér, arannyá változtat! Az automatizálás, az adatvezérelt betekintés, sőt az AR és a VR is átalakítja az iparágakat. Egyre több az intelligens gyár és logisztikai üzem, a kisvállalkozások is felpattannak az IoT-vonatra, a testreszabás pedig az egekbe szökik. Van egy gyártóegységed? A technológia már azelőtt megmondja, hogy mikor fognak elromlani a gépei, mielőtt az megtörténne! A 3D nyomtatásról és a hulladék minimalizálásáról is beszélhetünk – mindez az IoT-nek köszönhető.

A rugalmasság fontossága

Ha az elmúlt idők valamire megtanítottak minket, akkor az az, hogy fel kell készülnünk az ismeretlenre. Az technológia segít a szervezeteknek abban, hogy robusztusabbak és katasztrófatűrőbbek legyenek. Ez nem csak a biztonságról szól; a változásokhoz való alkalmazkodásról és annak biztosításáról, hogy a vállalkozások rendelkezzenek a megfelelő készségekkel és technológiával ahhoz, hogy ebben a folyamatosan változó világban boldogulni tudjanak. Otthonaink, munkahelyeink és városaink egyre okosabbak lesznek, és az élet, ahogyan mi ismerjük, nyaktörő sebességgel alakul át. Tagadhatatlan, hogy az IoT megérkezett és marad is. Tehát akár készen állsz arra, hogy az okosórádat az új egészségügyi gurudként üdvözöld, akár csak a hűtőszekrényed élelmiszervásárlási képességei miatt vagy izgatott, egy dolog biztos – a jövő összeköttetésben van.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?