Az Egyesült Királyság fintech óriása, a Revolut kemény időket él meg. Komoly akadályokba ütközik brit banki engedélye megszerzésének útján.

A Revolut, a brit fintech cég, újabb akadályokba ütközött brit banki engedélye megszerzésének útján. A Molten Ventures, a cég egyik befektetője, közelmúltbeli bejelentése szerint 40 százalékkal csökkentette a Revolutban tartott részesedésének értékét. Ez a lépés a piacon felmerült aggodalmak után jött, amelyek főként a Revolut kihívásaira vonatkoznak a banki engedély megszerzésével és a nyereségesség elérésével kapcsolatban.

A Molten Ventures tavaly márciusban még 91,3 millió fontra taksálta a Revolutban tartott részesedését. Idén március végére ez 54,5 millió fontra csökkent.

Az idei év különösen kihívásokkal teli a Revolut számára. Nemrégiben nyilvánosságra hozott pénzügyi jelentése szerint a vállalat 243 millió font veszteséget szenvedett el. Ez jelentős csökkenést jelez a 2022-ben elért 301 millió font nyereséghez képest.

Miért most kapja ezt a Revolut?

A Molten Ventures vezérigazgatója, Martin Davis szerint a befektetési környezet a globális inflációs nyomás következtében változik, különösen a nagy növekedési potenciállal rendelkező technológiai piacokon. Davis a portfóliójuk értékének csökkenését elsősorban a kihívásokkal teli piaci háttérre vezeti vissza, és hangsúlyozza, hogy az idei évben az aktív befektetések kezelésére és az üzleti tevékenység kiigazítására összpontosítanak, hogy hatékonyan kezeljék a piaci nyomást.

A Revolut leértékelését Davis a piacon megfogalmazott aggodalmak tükrének nevezi. Különösen a fintech cég eddig sikertelen brit banki engedélykérése és a hiányzó világos, nyereséges működési tervek miatt.

A Revolut az elmúlt két évben próbálkozott brit banki engedély megszerzésével. A legfrissebb jelentések szerint kérelme sorsa kérdéses, a szabályozó hatóságok által megfogalmazott aggodalmak miatt. Márciusban, hat hónapos késéssel a Revolut benyújtotta éves jelentését. A BDO könyvvizsgáló a cég belső informatikai rendszerei miatt aggályokat fogalmazott meg a 477 millió font bevétel ellenőrzésével és a bejelentett számadatok „teljességével vagy megtörténtével” kapcsolatban.

A Molten Ventures nem az első, amely csökkenti a Revolutba történt befektetését. A Schroders befektetési alapkezelő cég áprilisban mintegy 46%-kal leértékelte a fintech cégben tartott részesedését. Ezek a neves befektetők általi sorozatos leminősítések a Revolut előtt álló növekvő kihívásokra hívják fel a figyelmet.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?