A fintech nagy tétekkel teli világában a Revolut, az ünnepelt neobank jelenleg harcban áll a fő befektető SoftBankkal egy kulcsfontosságú brit banki engedély megszerzéséért.

A Revolut, a fintech szektor meghatározó szereplője a brit banki engedélye körüli bonyodalmakkal küzd – ezt a helyzetet tovább súlyosbítja az egyik fő befektetőjével, a SoftBankkal folytatott vita. A SoftBankkal való megállapodásra való képtelenség jelentősen hátráltathatja a Revolut engedélyre irányuló törekvéseit.

Az utóbbi időben a fintech-diskurzus lüktető középpontjában a Revolut banki engedély megszerzésére irányuló törekvése körül kibontakozó történet állt. Az ehhez a dédelgetett célhoz vezető út a vállalat tulajdonosi struktúrájának radikális átalakítását teszi szükségessé – és ez a változás az egyik kulcsfontosságú befektető ellenállása lehet.

Jelenleg a SoftBank az elsőbbségi részvények előnyeit élvezi, amelyeket rendes részvényekre kellene cserélnie. A meglévő megállapodás azonban a SoftBankot a többi befektetővel szemben egyértelmű előnyhöz juttatja, ami piaci suttogások szerint arra enged következtetni, hogy a SoftBank csak akkor egyezne bele egy ilyen cserébe, ha kompenzációs jutalom lenne az asztalon.

A probléma lényege, hogy a SoftBank a jelenlegi részvényosztály által biztosított egyedi kiváltságok feladásáért cserébe nagyobb részesedést kér. Ezt a feltételt a Revolut a jelek szerint nem szívesen teljesíti.

A banki engedély megszerzése számtalan okból kiemelkedően fontos. Ez az a zöld lámpa, amely lehetővé teszi a Revolut számára, hogy megvalósítsa ambiciózus terjeszkedési terveit az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Szingapúrban. Engedély nélkül a Revolut nem vehetne részt hitelezési tevékenységekben, és nem élvezhetné az Egyesült Királyság betétbiztosítási rendszerének előnyeit.

A Revolut lelkesen keresi a megoldást erre a patthelyzetre. A megoldás felgyorsítása reményében odáig ment, hogy felkereste a vállalat alapítóját, Son Masayoshit.

A SoftBank szerepének jelentőségét hangsúlyozza, hogy döntő mértékben hozzájárult a Revolut közelmúltbeli 800 millió dolláros tőkebevonásához. Ennek során a neobank értékelése soha nem látott 33 milliárd dollárra emelkedett.

A tárgyalások folytatásával még nem tudni, hogyan alakul a tőkeegyezmény. Bár ez csak egy aspektusa a licencszerzés sokrétű folyamatának, a megoldás elmaradása potenciálisan monumentális problémákat idézhet elő.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?