A fenntarthatóság felé történő jelentős elmozdulás remekül nyilvánul a fintech virágzó világában, ahol az ESG-kezdeményezések a zöld forradalom élére kerültek.

A „pénz beszél” kifejezés évről évre változó és befolyásos jelentést kap. Ma már nemcsak a profitról, hanem a bolygóról és az emberekről is szó van. Ez a fenntarthatóság felé történő jelentős elmozdulás remekül nyilvánul a fintech virágzó világában, ahol a környezetvédelmi, társadalmi és kormányzási (ESG) kezdeményezések a zöld forradalom élére kerültek.

Az ESG-kezdeményezések példátlan lendületet vettek: a Bloomberg elemzői úgy becsülik, hogy a globális ESG-eszközök 2025-re meghaladják a szemet gyönyörködtető 53 billió dolláros határt, és a teljes kezelt vagyon több mint egyharmadát teszik ki. Az ESG-központú befektetések robbanásszerű növekedését az a felismerés táplálja, hogy az üzleti siker és a társadalmi felelősségvállalás kéz a kézben járhat, és kell is járnia.

Ráadásul az ESG nem csak egy múló hóbort; itt van, és itt is marad, hogy átalakítsa a pénzügyi ökoszisztéma szerkezetét. A fintech iparág élen jár az innovatív megoldásokkal, amelyek minden eddiginél könnyebbé teszik a vállalkozások és a magánszemélyek számára a fenntarthatóbb jövőbe való befektetést.

Hogyan tud a fintech hozzájárulni az ESG fejlődéséhez?

A blokklánc technológia az egyik ilyen eszköz, amelyik hozzájárul ehhez a jövőképhez. Biztonságos, átlátható és hatékony tranzakciókat tesz lehetővé, újraértelmezve a bizalmat a pénzügyi világban. A blokklánc segítségével minden tranzakciót egy megváltoztathatatlan nyilvános „főkönyvben” tárolnak, ami javítja az átláthatóságot és csökkenti a csalást, ami az elszámoltathatóság és integritás biztosításával hozzájárulhat az ESG-kezdeményezésekbe vetett bizalom növeléséhez.

A mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás (ML) a fintech forradalom további jelentős szereplői. Ezek a technológiák pontosabb betekintést nyújthatnak az ügyfelek viselkedésébe. Automatizálhatják az olyan folyamatokat, mint a kockázatkezelés, segítve a fenntartható befektetések és gyakorlatok azonosítását és támogatását.

Az open banking szolgáltatások egy újabb fintech trend, amely megkönnyíti az ügyfelek számára a pénzügyi információik biztonságos megosztását. Az átláthatóság ezen új hulláma növeli a hatékonyságot, új piacokat nyit meg, és lehetővé teszi az innovatív, ESG-központú termékek és szolgáltatások létrehozását.

A beágyazott finanszírozás, amely a pénzügyi szolgáltatások nem pénzügyi intézményeken belüli integrációjára utal, szintén egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ez a tendencia kiterjeszti az ESG-kezdeményezések hatókörét azáltal, hogy a pénzügyi szolgáltatásokat hozzáférhetőbbé teszi, megkönnyítve a fenntartható befektetéseket és gyakorlatokat.

A zöld fintech forradalom nem csak elszigetelten zajlik. Az intézmények is támogatják ezt a változást. A Szingapúri Monetáris Hatóság (MAS) például összefogott a Google Clouddal. Elindították a Point Carbon Zero programot, amelynek célja az éghajlatváltozással kapcsolatos fintech innováció támogatása Ázsiában.

A fintech jövője kétségtelenül zöld. Ahogy meglovagoljuk a fenntartható átalakulás e hullámát, a gazdasági és környezeti jólét lehetőségei egyaránt izgalmasak. Ahogy a fintech iparág továbbra is folytatja az innovációt és az ESG-kezdeményezések ösztönzését, olyan jövő elé nézhetünk, ahol a zöld nem csak egy szín, hanem életforma.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?