A fintech szektoron végigsöprő sokkoló lépéssel a Stripe, a hatalmas online fizetésfeldolgozó vállalat bejelentette, hogy megdöbbentő, 14%-os létszámleépítést hajt végre. A fintech óriás több mint

A fintech szektoron végigsöprő sokkoló lépéssel a Stripe, a hatalmas online fizetésfeldolgozó vállalat bejelentette, hogy megdöbbentő, 14%-os létszámleépítést hajt végre. A fintech óriás több mint 1100 alkalmazottja maradt hoppon. Az iparágban nagy visszhangot keltett az elbocsátás.

De mindenki azt kérdezi: miért a hirtelen leépítés? A Stripe vezérigazgatója, Patrick Collison által írt, szívhez szóló bejegyzés szerint a vállalat túl sok embert vett fel a jelenlegi körülményekhez képest, miután a világjárvány okozta e-kereskedelmi fellendülés miatt túl sok embert vettek fel. Collison őszinte beismerése egy olyan vállalat képét rajzolja meg, amely a gazdasági visszaesés kemény valóságához való alkalmazkodással küzd, amelyet az infláció és a magasabb kamatlábak jellemeznek.

Az átláthatóság figyelemre méltó megnyilvánulásaként Collison beismerte, hogy a vezetőség két jelentős hibát követett el. Túlságosan optimisták voltak az internetes gazdaság 2022-es és 2023-as növekedésével kapcsolatban, és túl gyorsan engedték felduzzasztani a működési költségeket, ami a koordinációs költségek emelkedéséhez és a működési hatékonyság hiányosságokhoz vezetett.

Míg ez a hír egyeseket meglephet, mások elkerülhetetlen eredménynek tekinthetik. A Stripe értékelése a tavalyi 95 milliárd dolláros csúcsról elképesztő 28%-kal esett vissza, ami nyugtalanságot okozott azok körében, akik türelmetlenül várták a vállalat régóta várt tőzsdei bevezetését.

A távozó alkalmazottak számára azonban van némi vigasz. Collison megerősítette, hogy az érintettek legalább 14 heti fizetést kapnak, a vállalatnál töltött szolgálati időtől függően. Emellett a Stripe azt tervezi, hogy minden egyes távozót követően hat hónapig kifizeti a teljes 2022-es éves bónuszt.  Továbbá fedezi az egészségügyi költségeket.

Vajon ez a drasztikus lépés segít-e a Stripe-nek visszanyerni vezető pozícióját az egyre inkább versenyző iparágban? Ezt csak az idő fogja megmondani.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?