Egy bankkártya és megszámlálhatatlan hűségkártya tölthető az e-papír kijelzős eszközre. Csak ne lenne annyira drága!

Idén tavasszal már soha be nem érő ígéretnek kiáltották ki a Plastc nevű okoskártyát, de a Bankinnovation információi szerint a kütyü a legnagyobb bankokkal van tárgyalásban. Ha minden jól megy, az év végén Amerikában már lehet találkozni az új típusú fizetőeszközzel.

Plastc bankkártya
Nem csak okos, még jól is néz ki
(fotó: Plastc)

A 2014 végén bejelentett Plastc pont úgy néz ki, mint egy hagyományos bankkártya. A méretei tökéletesen megegyeznek a Visa vagy MasterCard kártyával, ami a legtöbb ember tárcájában lapul. Még a kártyán található chip is ugyanúgy néz ki. Különlegessé az teszi, hogy a nevet és a kártyaszámot tartalmazó helyet egy e-papírból készült érintőkijelző foglalja el.

Az eredeti tervek szerint a Plastc kártyának meg lehetett volna tanítani több bankkártyánk adatait is. Használatkor pedig lapozgatva válthattunk volna a különböző fizetőeszközök között. Az már biztosnak tűnik, hogy ez az elképzelés nem valósul meg. A Plastc két versenytársa, a Stratos és a Coin bele is bukott a próbálkozásba.

Egy kicsit kényelmesebb jövőt azonban még elhozhat az okoskártya. A mostani álláspont szerint a chiphez csak a kibocsátó bank férhet hozzá, azaz több bankkártya helyett csak egy köthető a Plastc-hoz. Pontgyűjtő- és hűségkártyákból azonban több példányt is hozzá lehet adni a kütyühöz.

A banki vonal mellett a Plastc partnerségi szerződést kötött a Gartner piackutató által „menő technológiai szolgáltatónak” minősített Fit Pay-jel is. Ez újabb fizetési módszert és a Visa fizetési szolgáltató által elismert biztonsági megoldásokat ad az okoskártyához.

A Plastc-ot kóddal is le lehet zárni, be lehet állítani rajta riasztást és rendelkezik egy egyedi „vigyél vissza” móddal is. Az utóbbi annyit tud, hogy ha régen elvesztette a kapcsolatot a gazdája mobiljával, akkor törli a tárolt adatokat, a kártyaszám helyére pedig a tulajdonos címét és elérhetőségét írja ki.

Az okoskártya egyetlen szépséghibája, hogy az eszköz 155 dolláros áron rendelhető elő. Az előrendelési időszak végével az ár 180 dollárra emelkedik, ami két évi kártyadíjat is magában foglal.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?