A technológiai fejlődés és digitalizáció már a művészekhez is eljutott. Megérkezett a digitális művészet, és az NFT-k kora.

A nem felcserélhető tokenek (röviden NFT-k) olyan digitális eszközök, amelyek egyedi azonosítóval rendelkeznek és bizonyítják, hogy egy adott digitális tartalom eredeti, amely felett kizárólag a tulajdonosa rendelkezik. Az NFT-k lehetővé teszik a művészeti alkotások tulajdonosainak, hogy digitális formában értékesítsék a műalkotásokat, miközben biztosítják az eredetiséget és a tulajdonjogot.

Az NFT-k különösen a digitális művészet területén váltak rendkívül népszerűvé. Korábban nehéz volt értékesíteni ezeket a műalkotásokat és bizonyítani azok eredetiségét. Az NFT-k azonban lehetővé teszik a művészek számára, hogy saját személyes tulajdonukként értékesítsék digitális alkotásaikat. A piacra való betörésük óta azonban már műkincslopás is történt.

2021 folyamán robbantak be a köztudatba, amikor egy Beeple nevű művész 69 millió dollárért eladta a “The First 5000 Days” nevű alkotását. Ez a digitális műalkotás egy 5000 képből álló kollázs, amelyet Beeple 2007 májusa óta minden nap kiegészített egy új elemmel.

Az NFT-k jelentősége azonban túlmutat a művészeti világon. Az NFT-k alkalmazhatók szinte bármilyen digitális tartalomra, a zeneszámoktól kezdve a videókon és virtuális tárgyakon át egészen a videójátékokig. Ez a technológia új lehetőségeket kínál az online tartalmak értékesítésére és a digitális tulajdonjog biztosítására.

(Címlapkép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?