A többség még mindig megáll a pályára hajtás előtt, megiszik egy kávét és megveszi a matricát. Ha az app egyszer majd kávét is tud főzni, minden megváltozik.

A többség még mindig megáll a pályára hajtás előtt, megiszik egy kávét és megveszi a matricát. Ha az app egyszer majd kávét is tud főzni, minden megváltozik.

Szemed az úton, kezed a kormányon... még ha az M6-os teljesen üres is (Fotó: Ring Tamás / CC-BY-SA)
Szemed az úton, kezed a kormányon… még ha az M6-os teljesen üres is (Fotó: Ring Tamás / CC-BY-SA)
(fotó: (Fotó: Ring Tamás / CC-BY-SA))

Autópálya matricát legalább tíz éve lehet sms-ben, interneten, és néhány éve különböző mobilos appokban vásárolni. A legnépszerűbb azonban még mindig az, hogy a pályára való felhajtás előtt a benzinkúton veszik meg a matricát.

Az OTP Mobil és az NRC közös kutatása szerint 71 százalék a megszokás, berögzült módszerek miatt a benzinkúton vásárol matricát. A maradék 29 százalék azonban érdekesen oszlik meg, ők valamilyen elektronikus fizetési módot használnak. Tíz százalék vásárol rendszeresen appon keresztül, és ennél valamivel többen vannak azok, akik már kipróbálták, de még nem szoktak át.

A válaszadók körében továbbra is a tíznapos matrica a legnépszerűbb (67%). A benzinkutakon vásárlók esetében valamivel magasabb azoknak az aránya, akik tíznapos matricát vesznek. Elektronikus úton inkább éves megyei matrica vásárlása a jellemző. A legkisebb érdeklődés, nem túl meglepő módon az éves országos matricák iránt mutatkozik.

Aki appból vásárol, az is csak ember

A Simple appot használók közötti sorrend is hasonló arányokat mutat. A legtöbben az éves megyei matricát veszik. A felmérés ugyan nem tért ki a matricaválasztás okára, de a munkába fizetőssé tett úton járók számára az éves megyei matrica a legegyszerűbb megoldás a problémára. A Simple-ben 2017-ben megvásárolt 16323 darab matricából 14388 darab volt éves és megyei típusú.

Kraftwerk- Autobahn

Kraftwerk- Autobahn from the album The Mix.

A heti vagy havi matricákat a legkorábban három nappal a használat előtt veszik meg az appon keresztül. De a többség a pályára való felhajtás előtt vásárol az appból is.

AC/DC – Highway to Hell

Music video by AC/DC performing Highway To Hell. (Live At River Plate 2009)(C) 2011 Leidseplein Presse B.V.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?