Egyelőre üresen tátong az Aldi utrechti üzlete. Egy holland szakember szerint elhibázták, hogy milyen bankkártyát kérjenek be a regisztrálóktól.

(Fotó: Rob Olivera CC-BY)

„Így megy pocsékba a kockázati tőke” – mondja Philip Boontje, miközben egy teljesen üres boltban sétál. A közel 120 ezer ember által megtekintett videó Utrecht legújabb automatizált, önkiszolgáló boltját mutatja be.

Az automata bolt önmagában nem újdonság. Az Amazon több ilyet üzemeltet az Egyesült Államokban. Ezekben a boltokban nincs pénztáros, nincs eladó – csak a polcokat időnként újratöltő munkások – a fizetés automatikusan történik az alapján, amit a bolt kamerás megfigyelő és képfelismerő rendszere lát. Szóval ha leveszünk egy chipset a polcról és kisétálunk vele, akkor azt az Amazon kiszámlázza, levonja a kártyánkról.

Philip Boontje on Twitter: „#Aldi I love innovation and trying new things. But this Aldi self service no-checkout store in Utrecht really needs some onboarding UX improvements. Zero customers. pic.twitter.com/DcF95HOpPk / Twitter”

Aldi I love innovation and trying new things. But this Aldi self service no-checkout store in Utrecht really needs some onboarding UX improvements. Zero customers. pic.twitter.com/DcF95HOpPk

Az utrechti boltot azonban nem az Amazon üzemelteti, hanem az Aldi. Az alkalmazott technológia hasonló, kamerás rendszerrel figyelik az eladóteret. A boltba való belépéshez pedig regisztrálni kell első alkalommal az Aldinál, hogy tudják a kártyaszámot. Boontje szerint azért üres a bolt, és itt követték el a hibát, mert a regisztrációhoz hitelkártyát kér a cég. Hollandiában pedig nagyon alacsony a hitelkártya penetráció (az emberek 20-30 százaléka rendelkezik hitelkártyával változatos kimutatások szerint), az emberek betéti kártyákat használnak. Magyarul, ha akarnak sem tudnának regisztrálni a bolt használatához.

A kockázati tőkével egyébként mellé lő Boontje. Az Aldi a családi vagyonkezelő alapítványok kezében lévő cég, amelynek a haszonélvezői az eredeti alapítók leszármazottai.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?