Ha ez bejön, húsz-harminc év múlva, amikor már amúgy is csak a robotok fognak dolgozni, mindenki NFC-s telefonnal jár majd turkálni, garázsvásárra és WAMP-ra.

Blockchain technológia védi a Babyghost divatmárka 2017-es tavaszi és nyári kollekcióját. A ruhákba épített hamisíthatatlan címkék leolvasásával bármikor megállapítható, hogy az adott ruha ügyes hamisítvány-e vagy egy  eredeti..

A Babyghost a sanghaji BitSE-vel lépett partnerségre, az ő VeChain nevű azonosítási platformjuk van beépítve a ruhákba. A cég elsősorban nem a divat világára dolgozta ki a megoldását. A hamisítással való harc mellett a nagy cégek ellátásilánc-menedzsmentjéhez kapcsolódó problémáinak – mégis hol az a konténernyi chip? – és vagyonmenedzsment problémák megoldásán dolgozik a BitSE.

Az új divattechnológia debütálásáról hírt adó Bitcoinmagazine szerint a Babyghost ezzel a lépéssel sokkal magasabb szintű kapcsolatba került a vásárlóival. Ezt az állítást azonban érdemes fenntartásokkal kezelni. A luxusmárkáktól annyira nem áll távol az ilyen személyesség, hogy esetenként egy-egy sztár igényeinek megfelelően készült darabokból lesznek a leghíresebb sorozataik. Ehhez képest egy ruhába varrt chip nem számít talán magas szintű kapcsolatnak.

Az viszont érdekes, hogy egyrészt a ruhák chipjeit lecsippantva egy csomó érdekes információt lehet megtudni arról, ki, mikor és hol mutatta be először az adott darabot. Ráadásul ettől az azonosító szintjéig egyediek lesznek a divattermékek. Jó kérdés, hogy húsz év múlva vajon NFC-s telefonnal fognak-e garázsvásárra járni az emberek, hogy izgalmasabb sztorijú ruhát vegyenek? (A tippünk amúgy, hogy nem.)

Nagyon megy most a robot és a high-tech a divatban

A technológia idén amúgy is divatosnak számít. A Chanel robotok és kilencvenes évek ihlette divatbemutatóját pár hete egy olyan kifutón tartották meg, amelyet adatközponttá alakítottak át.

Welcome to the @chanelofficial Data Center ?? #chanel #pfw ? by @marciobastosfilho for Fashionata.com

Sofie Valkiers (@sofievalkiers) által közzétett fénykép,

Igen, a modellek hálózati kábelek és szekrénybe szerelt szerverutánzatok között sétáltak.

Sőt, már a meghívóba is bele volt csomagolva egy köteg vékony kábel, természetesen a Chanel C-s logójának alakjába tekerve.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?