Az Apple és Elon Musk MI-t kutató csoportja gyanúsan hiányzik a listából, de még lehet, hogy engedik őket csatlakozni.

Az Apple és Elon Musk MI-t kutató csoportja gyanúsan hiányzik a listából, de még lehet, hogy engedik őket csatlakozni.

A robot köteles jófejnek lenni az emberekkel, amíg az nem ütközik a korábbi törvényekbe
A robot köteles jófejnek lenni az emberekkel, amíg az nem ütközik a korábbi törvényekbe
(fotó: Peyri Herrera / Flickr CC-BY)

A mesterséges intelligencia kutatását célzó társaságot hoztak létre a Szilícium-völgy nagy tech cégei mínusz az Apple. A csodálatos nevű The Partnership on Artificial Intelligence to Benefit People and Society – azaz Mesterséges Intelligenciai Társaság az Emberek és a Társadalom Üdvére – a mesterséges intelligencia területével kapcsolatos tudományos ismeretterjesztést és követhető gyakorlatok kialakítását fogja célozni.

A tervek szerint a társaság kutatói szabadon elérhető tanulmányokat fognak írni az MI-technológia etikai, átláthatósági, a digitális magánéletet érintő és az emberek és gépi intelligenciák együttélését vizsgáló témákban. Az ehhez szükséges pénzt az öt alapító: az Amazon, a Google, a Facebook, az IBM és a Microsoft dobja össze. A listából látványosan hiányzik az egyik legtöbbet használt személyes asszisztens szoftverrel, a Sirivel rendelkező Apple és az Elon Musk által gründolt OpenAI kutatószervezet. Ez utóbbinak a küldetésnyilatkozata pedig tökéletesen megegyezik azzal, amit az új társaság mond magáról. Az OpenAI nem zárkózott el a csoport munkájában való részvételtől, és üdvözölte az új társaságot.

A társaságban a Google-t képviselő Deep Mind – ők építették a go-bajnokot verő intelligenciát – már korábban is létrehozott a mesterséges intelligencia kutatásának etikai oldalával foglalkozó csoportot. Az viszont nem világos, hogy a létezésének két és fél éve alatt ez a csoport ülésezett-e, végzett-e munkát, illetve hogy kik a tagjai.

Célkitűzések már akadnak

A Társaság az MI-ért a következő nyolc pontot határozta meg célként a Wired szerint.

1, Biztosítani, hogy a mesterséges intelligencia technológiák minél több ember hasznára legyenek.

2. Figyelni és oktatni az embereket, aktívan keresni a fontos szereplők visszajelzését, informáli őket a társaság eredményeiről és megválaszolni a felmerülő kérdéseiket.

3. Elköteleződni a nyílt kutatás és eszmecsere iránt a mesterséges intelligencia etikai, társadalmi és jogi következményeiről.

4. A mesterséges intelligencia kutatási és fejlesztési törekvésekbe a lényegese szereplők tág körét kell bevonni és feléjük el kell számolni.

5. Az üzleti szektor tagjainak megszólítása, bevonása, hogy az adott területek panaszait, fenntartásait és lehetőségeit megértsék és válaszokat tudjanak adni rá.

6. Azért dolgozni, hogy az MI kínálta előnyöket maximalizálni lehessen, a felmerülő kihívásokat pedig kezelni tudják úgy, hogy közben nem sérül az emberek magánszférája, megvalósul a társadami felelősségvállalás, jó minőségú kutatás keletkezik. Az MI fejlesztésével szembeni törekvés a nemzetközi emberi jogok megszegése lenne.

7. Hisznek abban, hogy az MI-rendszerek üzemeltetése megérthető és átlátható az emberek számára, lehetővé teszi, hogy a technológiát el lehet magyarázni.

8. Törekedni kell arra, hogy az együttműködés, nyitottság és bizalom kultúrája alakuljon ki az MI-t kutató tudósok és mérnökök között, amely segít elérni a célokat.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?