Pénzt lehet szórni, jár hozzá céges kocsi és költségkeret, ráadásul az egyik patinás brit bank nevében lehet startupos rendezvényekre járni. Fintech cárt keres a londoni Lloyds.

Pénzt lehet szórni, jár hozzá céges kocsi és költségkeret, ráadásul az egyik patinás brit bank nevében lehet startupos rendezvényekre járni.

A Lloyds története 1695-ig nyúlik vissza, nem a mostani az első nagy átalakulás, amit átélnek
A Lloyds története 1695-ig nyúlik vissza, nem a mostani az első nagy átalakulás, amit átélnek
(fotó: Elliott Brown / flickr CC-BY)

Vannak szavak, amelyeknek annyira jó a csengésük, hogy aki csak meghallja őket, igyekszik használni. Az angolok és az amerikaiak így vannak a cárral. Hiába ölték meg II. Miklóst a bolsevikek, hiába mondott le a trónjáról a bolgár II. Simon, a cár szó nem tud kihalni. (Simon egyébként, köszöni jól van, a trónról való lemondás után is politizált, volt miniszterelnök is.)

Az amerikaiak és a britek egy-egy nagy terület teljhatalmú vezetőjét nevezik cárnak. Érdemes végignézni a Wikipédián a különböző cárok listáját, remekül mutatja, mikor mit tartottak fontosnak az elnökök.

A londoni Lloyds Banking Group most írta ki az egyik legizgalmasabb fintech állást – itt a hirdetés – , ők is cárt keresnek. A pozíció neve „Head of FinTech Discovery” azaz a fintech felfedezésért felelős vezető, és a Lloydson belüli technológiai innovációért lesz felelős, akit felvesznek. A cár 80 és 110 ezer font között fog keresni – ez durván 30-40 millió forintot jelent – ami eltörpül a közelmúltban lemondott David Cameron miniszterelnök egykori 140 ezer fontos fizetése mellett, de nem számít rossznak. (Nagy-Britanniában a legjobb üzlet a királynőnek lenni, ez a Mirror szerint évi 36 millió fonttal jár, de Angela Ahrendts, a Burberry vezetője sem keres rosszul a maga 17 milliójával.)

A fintech cárságot az teszi vonzóvá, hogy a pozícióra felvett ember fogja kialakítani a bankcsoport fintech partnerségeit és ő javasolja majd, hogy mely startupokat vásárolják fel. Emellett a bank három éves, egymillárd fontos digitális átállásában is részt fog venni.

Számunkra az a kihívás, hogy megértsük, mi történik az iparágunkban, milyen erők alakítják át a bankolás jövőjét, hogyan válaszolhatunk a kihívásokra és hogyan oldhatjuk meg az ügyfelek problémáit

– foglalta össze a Lloyds szóvivője a bank digitális átálláshoz fűződő krédóját a Business Insider kérdésére válaszolva.

Mindenki fél, hogy lemarad

A nagy bankok mindegyike megpróbált valahogy közelíteni a startupokhoz. A Santander, a BBVA és a HSBC olyan kockázati tőkebefektető szárnyakat hoztak létre, amelyek korai befektetést nyújtanak az érdekesnek vélt startupoknak. A Lloyds vagy a szintén brit Barclays pedig mentorprogramokat hoztak létre. Az ilyen együttműködés során a fintech startupok gyorsabb növekedési ütemre tehetnek szert, valós piaci tudást szerezhetnek, vagy egyszerűen csak eljutnak a reménybeli ügyfelekhez. A bankok viszont a szervezeten belüli innovációnál gyorsabb, bátrabb tempóban fejlődő megoldásokhoz jutnak hozzá.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?