Két magyar fintech cég szállt versenybe a budapesti Startup Sauna versenyen a finnországi képzésre szóló jegyért.

Két magyar fintech cég szállt versenybe a budapesti Startup Sauna versenyen a finnországi képzésre szóló jegyért.
A Fintechradar olvasóinak már ismerős lehet a közelmúltban indult, a spórolást elősegítő Wyze és az online kereskedők életét megkeserítő csalásokat kiszűrő Seon. Ez a két magyar induló fintech vállalkozás próbálkozott bejutni a Startup Sauna programba. A nap két legjobb pályázójának a csalásfigyelő alkalmazás és a BME-s hackerképző weboldala bizonyult, az viszont csak később derül ki, ki utazhat Helsinkibe, hogy tovább tanulhassa a cégalapítás és a befektetőkeresés titkait.

Jogos kérdés lehet, hogy mi köze a vállalkozásnak a szaunázáshoz. A név azonban egy finn programot rejt, ami vállalkozások és vállalkozási ötletek átgyúrásával, tökéletesítésével és a végén befektetők keresésével foglalkozik. Az aaltói egyetemről indult Aaltoes nevű nonprofit kezdeményezésnek csak az egyik rendezvénye a Startup Sauna, aminek különböző versenyein eddig ezernyolcszáznál is több csapat mutatkozott be. A programból pedig 194 olyan cég került ki, akik együtt több, mint százmillió dollárnyi befektetést szedtek össze.

Itt a jófiúk tanulnak

A Seonról már részletesen írtunk, a nap másik esélyeséről viszont még soha nem volt szó a Fintechradaron. Az oktatási piacot célozta meg a BME hackerkörökben messze földön híres CrySys laboratóriumából kiszabadult legújabb startup, az Avatao. A cég netes oktatófelületen akar kiberbiztonsági szakembereket képezni. A platform által közvetített tudásra a hitelesség pecsétjét az üti rá, hogy a labor Tresorit nevű biztonságos fájltárolási startupja a rendkívül sikeres, a CrySys tagokból álló !SpamAndHex hackercsapat pedig rendre nyeri a hackerversenyeket. És hogy miért akarna bárki kiberbiztonsággal foglalkozni: mert hiány van a szakemberekből, így nagyon jók a területen a fizetések.

Nem közvetlenül a pénzről szól, de szerettük

Egy ilyen rendezvényen változatos területekről jelentkeznek új eszközök. A HorizonGuide nevű app az utazás közbeni ablakon kibámulást akarja interaktívabbá tenni azzal, hogy elmeséli, mi mellett haladunk el éppen. Egy olyan GPS alkalmazás, amely térképet nem mutat, navigálni nem akar, programokat és látnivalókat viszont ajánl az utazóknak.

via GIPHY

De nem csak földhözragadt, a mindennapokba egyszerűen beépíthető termékek mutatkoznak be egy startupversenyen. A szakdolgozati tervként indult Project Atmo olyan, mintha egy sci-fi filmből került volna át a mi világunkba. A csapat az asztal felé akasztott projektorral akar speciális fény és hangeffektekkel, vetített elemekkel feltuningolt társasjátékokat gyártani. Azt már tudjuk – például a Carcassone-ból készült mobilos app sikeréből -, hogy a társasjáték és a számítógépes játék között létezik átmenet. Az Atmo mögötti csapat azt keresi, hogy lehet-e egy asztalt és pár dobókockát számítógépesíteni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?