A fitneszkarkötőkról nagyon sok szó esik, mert ezek a legkézzelfoghatóbb egészségügyi okoskütyük. Van viszont több olyan eszköz, ami szintén okos, és kevesebb szó esik róla.

A fitneszkarkötőkről nagyon sok szó esett már a Fintechradaron, mert ezek a legkézzelfoghatóbb egészségügyi okoskütyük. Ennek a cikknek a végén is lesz egy körkép arról, hogy mi a legolcsóbb és mi a pulzusmérős eszközök Ferrarija. Van viszont több olyan eszköz, ami szintén okos, szintén beszél a számítógépünkkel, de ritkán kerül szóba.

száj
Itt az emberi test, fáradjanak beljebb!
(fotó: U.S. Department of Agriculture / Flickr CC-BY)

Bocsássuk előre: azzal, hogy valami az internetre van kötve, nem csak előnyök járnak. Az igazán cinikus internetbiztonsági szakemberek – másféle nincs is amúgy – szerint a dolgok internete (IoT) azzal jár, hogy egy csomó rendszergazdát igénylő dolgot vehetünk rendszergazda nélkül. Kész szerencse, hogy eddig egy okosmérleget sem törtek fel hackerek. (Ne nevessetek, lehet még ilyen!)

Az eszközök létjogosultságát az bizonyítja, hogy néhány biztosító már finanszírozza ezeknek a beszerzését. Az insurtech ipar pedig arra számít, hogy a jövőben még több adatot kap majd az ügyfelektől.

Okosmérleg

Egy termékkategória létezésének csalhatatlan bizonyítéka, ha féltucatnál több olyan cikket dob ki a google, ami a tökéletes X megtalálásának módszerét írja le. Még jobb, ha a címben van évszám is „2016 legjobb Y-jai” jelleggel. Az okosmérleg mindkét kívánalmat teljesíti, ráadásul a testsúly tényleg egy olyan adat, amit kockásfüzetben vagy kézzel kitöltött exceltáblában lélekölő követni.

A legolcsóbb, 12 ezer forintos, okosmérleg a mobilgyártóként indult, de azóta gyakorlatilag mindengyártóvá vált Xiaomi-hoz fűződik. A Smar Scale nevű eszköz Bluetooth-on kapcsolódik androidos telefonokhoz és Apple eszközökhöz, és vagy a saját alkalmazásában vagy az Apple Egészség appjába rögzíti a mért értékeket. Emellett számol testtömeg indexet, és ha netalán Mi Band fitnesszenzort is hordunk, akkor cseszeget, ha nem mozgunk eleget.

Fitbit Aria
Becsületszóra, kilóban is mér a Fitbit Aria
(fotó: Fitbit)

A skála közepén-végén a Fitbit negyvenezer forintos Aria nevű eszköze található, ami wifis kapcsolatot és számítógépes szinkront ígér. A funkcionalitása nagyban megegyezik a Smart Scale-lel: testsúlyt, BMI-t és testzsírszázalékot mér.

A drágasági versenyt a csodás eszközöket gyártó – tőlük sorsolunk ki itt egy okosórát – Withings nyerte. A Smart Body Analyzer nevű mérleg 47 ezer forintba kerül. A mérleg a fent felsorolt tényezőkön túl a lakás levegőjét is vizsgálja, pulzust mér, és mindezeket a Withings egészségügyi felhőjébe szinkronizálja fel. Aki nem szeretne egy teljes időjárás-állomást a fürdőszobába, az a Withings Body nevű butább mérleget 42 ezer forintért szerezheti be.

Aki részletes tesztre vágyik, az a The Wirecutteren talál okosmérleges esszét. Igaz, a tesztben szereplő eszközök többsége nem kapható Magyarországon.

Vérnyomásmérő

A vérnyomásmérő funkcióját nem kell nagyon magyarázni. Akinek magas a vérnyomása, az tudja, hogy rendszeres időközönként illik mérni. Az okoseszközök a lusták segítségére vannak: a kézzel kitöltős vérnyomásnapló helyett rögtön a gépnek küldik el az adatokat. Ez az okosság viszont tíz-húszezer forintunkba is kerül. Ahhoz képest, hogy egy egyszerű műszert már tízezer forint alatt is meg lehet vásárolni, az okos címkét viselő berendezések húsz-harminc-negyvenezer forintokba kerülnek.

Összehasonlítani már a nem okos készülékeket sem egyszerű. Az okosak között legalább olyan különbségek nincsenek, hogy hány memóriahelyet kezel a gép. Minden megy a gyártók felhőjébe, illetve a telefonunkra.

A legolcsóbb okosezköz 15 ezer forintba kerül, ez a Salter MiBody BPW-9154 típusa. Csuklóra szerelhető, szisztolés és diasztolés vérnyomást mér, plusz pulzust, emellett mutatja az időt is. A skála másik végén lévő eszközt szokás szerint a Withings szállítja. A 43 ezer forintos Wireless Blood Pressure monitor annyira okoseszköz, hogy telefon nélkül nem is megyünk vele semmire, mert nincs saját kijelzője.

A két eszköz között még számos típus van. Például nem csak csuklóra tekerhető okosmérőt lehet vásárolni, hanem felkarra helyezhetőt is. Ezek tiszteletet parancsoló nagyobb darab – és valamivel drágább – gépek.

Vércukormérő

Az okos méréstechnológia a vércukormérőkben is megjelent. Cukorbeteg forrásunk szerint azonban a területnek megvan az a csapdája, hogy az olcsóbb készülékek appjai borzasztóan rosszul használhatók, a Laborom diabétesz appal pedig egyik sem hajlandó beszélni.

A terület Lamborghinije az iHealth 19 ezer forintos mérője, amely az összes iPhone 4-es vagy annál újabb telefonnal kommunikál. Az Androidos telefonok közül azonban csak néhány Samsung és az újabb Nexusok szerepelnek a kompatibilitási listában, a többi mobil támogatottsága bizonytalan.

Fitneszkarkötő

Korábbi cikkünkben már volt szó arról, hogy lépést számolni és pulzust mérni a világ legolcsóbb dolga. Annyira, hogy ha csak lépést akarunk számolni, ahhoz még karkötő sem kell, például a Google Fit appja szívesen mér nekünk mozgást. Még azt is szét tudja választani, hogy mennyit futottunk és mennyit andalogtunk. Cserébe hajlamos megenni az akkumulátort, de ezen ne akadjon fenn senki, a Pokémon is megeszi, és azt se köveztük meg.

Egyes amerikai egészségbiztosítók már adják a biztosításhoz az okosórát
Egyes amerikai egészségbiztosítók már adják a biztosításhoz az okosórát
(fotó: fitbit)

Az eggyel drágább verzió a Xiaomi Mi Band nevű eszköze, amiből pulzusmérős és pulzusmérőtlen is létezik. Az utóbbi 8500 forintba kerül fekete szíjjal, ha pedig meglepjük magunkat egy színes és szebb pánttal, akkor lesz nagyjából tízezer forint a számla. A cégnek van új típusa is, a Mi Band 2, amibe már bekerült egy óra is, ezt 16500 forintért mérik.

A sportórák nagy részbe építettek pulzusmérést, illetve sok olyan funkciót, amire a városi mindennapokban nincs szükség. A fitneszfunkciókat kínáló eszközök csúcsa pedig vagy a méregdrága Apple Watch, vagy, ha valami elegánsabbat keresünk, akkor a Withings csak lépésszámlálót tartalmazó órái, amelyek szebbek, mint a teljes mezőny.

Divat, de legalábbis rikító színekben is létezik a Mi Band
(fotó: Xiaomi)

És itt jön a csapda

Az okoseszközök majdnem mindegyikénél leírtuk, hogy az adatokat szinkronizálja a telefonnal, a felhővel és a számítógéppel. Arra azonban nem sok garancia van, hogy ezek az appok egymással beszélnek. Az Apple mindenféle egészségügyi információt tartalmazó Health Kitje javít a helyzeten, de a különböző felhőszolgáltatásokban szétszórt adatokkal ők is csak korlátozottan tudnak mit kezdeni. Vásárláskor tehát arra is kell figyelni, hogy milyen eszközök hajlandók együttműködni.

Lehet, hogy a Xiaomi bénább néhány funkcióban, mint a többi, de ha végül minden adat ugyanabba a Mi Fit appba folyik be, már jól jártunk. A vásárlás előtti Google kereséseket senki nem ússza meg. Az okosjövő csak félig van kész: téglákat lehet venni, de a maltert még a felhasználó keni közéjük.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá 1 hozzászólás

  1. Farkasdy Krisztián 2016.08.23

    FYI a Mi Fit szinkronizál a Google Fit-tel.

Vélemény, hozzászólás?