Ez a robot is a hamburgerszakmába betörni vágyók munkájára pályázik. A pincéreket azonban nem túrja ki egyelőre.

Ez a robot is a hamburgerszakmába betörni vágyók munkájára pályázik. A pincéreket azonban nem túrja ki egyelőre.

(Fotó: Miso Robotics)
(Fotó: Miso Robotics)

Mik az elmúlt pár év legmenőbb technológiái? Mesterséges intelligencia, gépi látás, neurális háló, képfelismerés és természetesen a robotika. Ezekből az elemekből véges sok bonyolultabb technológiát lehet gyártani, a startupok pedig éltek is a lehetőséggel. Konyhai robotból legalább féltucatnyi jött szembe csak az elmúlt évben. A Flippy nevű japán robot asszisztens azonban bebizonyította, hogy van még új a nap alatt.

Flippy, ahogy a neve is sugallja, hamburgert süt. Sőt, hogy pontosabbak legyünk, a húsokat fordítgatja. Kamerával és képfelismeréssel jön rá arra, hol vannak a sütőlapon a fordításra szoruló húspogácsák. Továbbá azt is felismerni, ha a hamburgerzsemlét is oda tette a szakács kicsit pirulni, vagy ha sajtot olvaszt épp a húsra.

Azért fontosak ezek a képességek, mert a Flippy nem a szakács munkájára pályázik egyelőre. Csak asszisztens, elforgatgatja a húsokat, amíg a szakács fontosabb dolgokkal van elfoglalva. Az éttermi munkát gyorsítják, ugyanakkor nem azáltal, hogy az embereket teljesen kiveszik a folyamatból. Egy tányért azért össze tud rakni a Flippy, ha arra van szükség

Vége a sírós hagymavágásnak

A Flippyt fejlesztő Miso Roboticsnak vannak még ötletei, hol lehetne belenyúlni a konyhai munkába. A fritőz és a hagyma felvágás is olyan terület, ahol könnyen meg lehet sérülni, lehet arra számítani, hogy itt is leváltanák az embert egy gyors robotra.

Azt viszont a gép soha nem fogja magára vállalni, hogy fűszerezze a húst, megtervezze, mi kerüljön még a burgerbe, vagy épp kivigye az asztalhoz és beszéljen pár szót a vendégekkel. Ja, és a jattot sem teszi zsebre.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?