Most azonnal spórolunk nektek huszonpár dollárt. Itt egy fintech innováció, amire semmi szükség nincs.

Ha valami nagy üzlet ebben a világban, az a szükségtelen és drága dolgok eladása. Különösen jó buli ez akkor, ha az vásárlókat meg lehet ijeszteni, hogy ha nem veszik meg a termékünket, akkor veszélyben lesznek.

Pont ilyen terméket kínál az IndieGogo első 2017-es hírlevele. A közösségi finanszírozási oldal a tavalyi sikerei közül választotta ki azokat, amelyek segítenek okosabb életet élni. Ezek némelyike valóban izgalmas – akad például felmosórobot! – de a Vaultcard nevű fintech innováció inkább a kétes kategóriába tartozik.

vaultcard
(Fotó: Vaultskin)

A Vaultcard azért született, mert sokan tartanak attól, hogy a Paypass-os kártyáikat, rádiós belépési kártyáikat ellopják. Nem magát az eszközt, csak a rajta tárolt kódot. Vagy csak leolvassák a zsebéhez közel tartott mobil fizetési terminállal a kártyát, és máris búcsút mondhat 4-5 ezer forintnak.

Hogy van-e ilyen?

Nem nagyon. Az érintőkártyák elterjedésének kezdete óta, azaz legalább hat éve, riogatják vele egymást a netezők, de nem lett bevett bűnözési forma. Kockázatos, feltűnő, és még csak sokat sem lehet vele keresni. Ettől még a piacon több tucatnyi olyan tárca van, amely a Faraday-kalitka elvén működve – azaz a kártyát leárnyékolva – megakadályozná az ilyen bűntetteket.

A Vaultcard tervezői szerint a legtöbb tárca képtelen a tökéletes árnyékolásra. A probléma sokkal jobb, és némiképp drágább, megoldása a kártya. Észleli, ha megpróbálják leolvasni a tárcánkat és nagy energiájú zavaró jelet bocsát ki.

Amúgy a nagy energiájú zavaró jel jó ötlet, az elektronikus hadviselésben használják is. A képen látható Prowlernek ez a specialitása
Amúgy a nagy energiájú zavaró jel jó ötlet, az elektronikus hadviselésben használják is. A képen látható Prowlernek ez a specialitása (US Navy / Mass Communication Specialist Seaman Justin Lee Losack)
(fotó: US Navy / Mass Communication Specialist Seaman Justin Lee Losack)

A csapat 2016 nyarán 258 ezer dollárt szedett össze az ötletre úgy, hogy a legolcsóbb védőkártya csomagot 23 dollárért adták.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?