A közösségi ernyőbiznisz felpörgött Konfuciusz hazájában is, ahol persze ugyanúgy lopják a köznek szánt eszközöket, mint másfele.

e-umbrella

Pedig elsőre jó ötletnek tűnt, váratlanul esőben rekedt járókelőknek segédkezet nyújtani a biciklimegosztás mintájára működő közösségi ernyőkkel. Amivel viszont az e-umbrella (hazánkban talán e-rnyő néven futna) nem számolt, az az, hogy esernyőt azért könnyebb elvinni, mint kerékpárt. A Sencsen tartománybeli cég áprilisi indulása után alig pár nappal máris 30 ezer ernyővel lett szegényebb. Darabonként 60 jüant buktak, így az események fényében alighanem kénytelenek újragondolni stratégiájukat.

Naiv ügyfelek hivatkoztak arra, hogy ők ugyan akarták, de nem világos, hova és hogyan kéne visszavinni a cég szivárványszínű okoseszközeit. A kölcsönzéshez telefonos appot kell letölteni, ami egy QR-kóddal nyitja az ernyőt. A letét 3 jüan (kb. 120 forint), ehhez még félóránként ketyeg fél jüan bérleti díj – valószínűleg nem vég nélkül, és az ernyőt ezután simán lehet nyitni-csukni, különben nem felejtették volna maguknál oly sokan.

Nem tudni, milyen retorzió vár az okosernyőtolvajokra, a dolog mindazonáltal nem szegte az e-umbrella kedvét. Hazavinni az ernyőket alighanem a legjobb megoldás volt, nyilatkozta az alapító Zhao Shuping, mert ott legalább biztonságban vannak. Ezzel együtt már dolgoznak a lopásbiztos változaton, és az év végéig további 30 millió példányt terveznek kihozni Sanghajban, Hangcsouban és más városokban. A közösségi ernyőbiznisz egyébként fellendülőben van Kínában, így pl. a szintén sanghaji Molisan is beszállt, ők a WeChat segítségével tartják a kapcsolatot az ügyféllel.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?