Pozitívabb képet fest a magyarok hitelfelvételi gyakorlatáról az Unicredit kutatása, mint amit gondoltunk volna.

Autóra és lakásvásárlásra is vesznek fel hitelt a magyarok. És persze esküvőre. (Fotó: Jorjum CC-BY-SA)

A magyar hitelfelvevők számára a legfontosabb, hogy kiszámítható és tervezhető legyen a személyi kölcsön és a jelzáloghitel törlesztése. Még akkor is így van ez, állítja az NRC és az Unicredit kutatása, ha ez magasabb THM-mel és törlesztőrészlettel jár.

Az okosság itt részben véget ér, a magyarok érzelmi kötődés alapján választanak hitelt. Ha már ügyfelei egy banknak, valószínűbb, hogy ettől a pénzintézettől vesznek fel hitelt. Abban reménykednek, hogy a hiteligénylés folyamata így gyorsabb lesz. Emiatt viszont az internetes kalkulátorok és az esetleges jobb ajánlatok ritkábban rúgnak labdába.

A kutatás kihozza azt is, hogy a 2008-as válságból tanultak az emberek. A következő 1-2 évben hitelt felvevők négyötöde fix törlesztős hitelt keres. A legnagyobb anyagi tehernek az ingatlanhoz kapcsolódó kiadásokat tartják, ami logikusnak tekinthető kiadás. Emellett még az autóvásárlás is olyan, ami miatt hitelért folyamodnak a magyarok. Felmerült még az átmeneti munkanélküliség, tartós egészségügyi problémák, vállalkozás indítása és az esküvő is. Az utóbbi költségvonzatait értjük, de csak ámulni tudunk a hitelből megrendezett esküvő ötletén.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?